Första spadtaget för ny rymdfabrik
Sveriges största rymdföretag Beyond Gravity (tidigare RUAG Space) och bygger en ny rymdfabrik i Linköping. Den nya satsningen innebär en fördubbling av produktionen av satellitdispenser. Det medför ett 60-tal nya arbetstillfällen. Den 15 mars togs det första spadtaget.

Beyond Gravity är världsledande i tillverkning av så kallade dispensers som används i satellitkonstellationer. När man placerar stora konstellationer av mindre satelliter i omloppsbana sänds de upp flera på en gång. Dispenserna ser till att satelliten och raketen förblir säkert sammankopplade under den tuffa resan ut i rymden, för att sedan exakt placera dem i omloppsbana.
Beyond Gravity har framgångsrikt placerat över 1000 satelliter i omloppsbana, exempelvis den europeiska satellitnavigeringskonstellationen Galileo, internetkonstellationen OneWeb, satellitkonstellationen TerraBella för jordobservation samt den kanadensiska konstellationen Radarsat, även den för jordobservation. Alla Beyond Gravity-dispenser och separationssystem tillverkas i Linköping.
- Det var självklart att investeringen skulle göras i Linköping. Vi har mycket kompetenta medarbetare och en perfekt infrastruktur för New Space, säger Holger Wentscher, ansvarig för affärsområdet Launchers på Beyond Gravity.
Den nya rymdfabriken ska stå klar 2023. I den nya anläggningen kommer Beyond Gravity att kunna producera ett dispenser-system per vecka, istället för ett i månaden.
- Vi förkortar våra produktionsledtider med 50 procent och är därmed idealiskt rustade för industrialiserad storskalig produktion, menar Holger Wentscher.
Fler arbetstillfällen med växande bransch
På plats vid spadtaget var, förutom högsta ledningen för Beyond Gravity, även företrädare för Linköpings kommun och Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman.
- Beyond Gravitys expansion i Linköping är det bästa beviset på vilken fantastisk teknik som produceras här. Med vår finansiering har vi lagt viktiga grunder, och nu ser vi hur pengarna flödar tillbaka till ekonomin och arbetsmarknaden många gånger om. Vi är mycket glada över att 60 nya arbetstillfällen har skapats, säger Anna Rathsman.
Bilder

Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen tar solsystemet till Helsingborg i sommar17.3.2022 14:35:13 CET | Pressmeddelande
Under den internationella stadsmässan H22 City Expo i Helsingborg kommer Rymdstyrelsen sprida kunskap om rymden med hjälp av solsystemets planeter i en stor utställning på Sundstorget mitt i stan.
Exoplanet med atmosfär likt jordens1.2.2022 10:32:13 CET | Nyheter
Forskare från Lunds universitet har för första gången hittat en atmosfär likt jordens på en annan planet i universum. Trots detta är det inte en värld vi vill, eller skulle kunna, leva i. De nya resultaten innebär att forskarna kan behöva se på exoplaneter på ett nytt sätt framöver.
Tre år sedan Yutu-2 landade på månens baksida28.1.2022 14:01:17 CET | Nyheter
I januari 2019 landade den kinesiska rymdsonden Chang’E-4 på månens baksida. Med sig hade den rovern Yutu-2 som efter tre år fortfarande levererar data till forskarna. Ombord på rovern finns även ett svenskt instrument som utvecklats av IRF i Kiruna.
Snart öppnar ansökan till ESA:s trainee-program27.1.2022 12:16:45 CET | Pressmeddelande
Snart släpper European Space Agency (ESA) nya trainee-tjänster inom programmet Young Graduate Trainee. Redan nu kan man passa på att förbereda sin ansökan för att vara redo när de nya tjänsterna släpps.
Ny rymddatatjänst visar hur Kiruna slits isär7.1.2022 12:21:27 CET | Nyheter
Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna har drabbats av sprickbildningar. Det är den senaste av flertalet byggnader i Kiruna som skadats på grund den omfattande gruvverksamhet som sker under staden. Med hjälp av en nylanserad datatjänst går det att se rörelserna i marken i detalj med hjälp av satellit och tekniken InSAR.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum