Läkemedelsverket

Första transporten med läkemedel på väg till Ukraina

Dela

Önskan om att få bidra med läkemedel till det ukrainska folket är hög bland svenska företag och organisationer. Under de senaste veckorna har Läkemedelsverket arbetat intensivt med att matcha erbjudanden om läkemedel från svenska aktörer mot de behov som finns i Ukraina. Inom kort rullar den första transporten.

Den 7 mars fick Läkemedelsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag av regeringen att samordna transporterna av läkemedel. Läkemedelsverket säkerställer att donationerna möter upp de behov som Ukraina gett uttryck för via EU:s så kallade civilskyddsmekanism. I uppdraget ingår också att kontrollera att den som ansvarar för att lagra och transportera läkemedlet uppfyller ställda krav.

─ Det finns en stor vilja i samhället att hjälpa de behövande i Ukraina. Normalt sett är Läkemedelsverkets uppdrag att verka för den svenska folkhälsan och jag är stolt över att vi genom det här uppdraget kan bidra till en bättre tillvaro för ukrainarna i den svåra situation de befinner sig i, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket.

Inom kort lämnar en första transport Sverige. Arbetet med att säkerställa läkemedelstillförseln till Ukraina fortgår i nära dialog med övriga EU-länder.

─ Samarbetet mellan myndigheter och företag fungerar bra. Det här är ett fint exempel på hur vi tillsammans kan göra saker som ingen av oss klarar på egen hand. Nu hoppas vi att hjälpen når hela vägen fram, säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

24 miljoner i tillskott till Läkemedelsverket för kliniska prövningar11.5.2022 10:58:10 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har beslutat att tillskjuta 24 miljoner kronor till Läkemedelsverket för finansiering av myndighetens arbete med ansökningar om kliniska prövningar. I beslutet framgår att tillskottet avser finansiering av klinisk läkemedelsprövning och kliniska prövningar av medicintekniska produkter. Bidraget får också användas för nedsättning av avgifter till icke-kommersiella aktörer inom området.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum