Svenska Judoförbundet

Första uttagningen till landslagen i judo

Dela

Nu är den första uttagningen till Svensk Judos landslagsgrupper i den nya landslagsorganisationen klar. Coronapandemin i början på 2022 stoppade en stor del av landslagsverksamheten vilket gjorde att den första uttagningen blev uppskjuten, men nu kan den alltså äntligen presenteras. I den här uttagningen ligger fokus på Svensk Judos tre landslag, samt en första uttagning av utvecklingsgrupp U18. Resterande utvecklingsgrupper presenteras senare i vår.

Ida Eriksson (i blått) tar en plats i landslaget efter stabila insatser under hösten 2021 och våren 2022. Foto: Emanuele Di Feliciantonio.
Ida Eriksson (i blått) tar en plats i landslaget efter stabila insatser under hösten 2021 och våren 2022. Foto: Emanuele Di Feliciantonio.

- Det är glädjande att se att det i U18 och U21 har gjorts flera fina insatser och resultat, vilket är lovande för framtiden. I senior tar Ida Eriksson en plats landslagstruppen efter att ha visat flera stabila insatser under hösten 2021 och våren 2022, säger Robert Eriksson, High Performance Director.

Uttagna

Landslag (senior)

Anna Bernholm , -70 kg, Frövi JK
Ida Eriksson, -70 kg, Frövi JK
Tommy Macias, -81 kg, Saltsjö JK

Landslag parajudo (senior)

Nicolina Pernheim, -70 kg, J1, Göteborgs JK
Oscar Widegren, -90 kg, J1, Ekerö JK

Landslag U21

Tova Granberg, -57 kg, JK Aktiv (Kungsbacka)
Olof Hermodsson, -66 kg, Staffanstorps JK
Pelle Mattsson, -81 kg, Stockholms JK
Kalle Bååthe, -90 kg, IK Södra Judo (Stockholm)
Lukas Roswall, -100 kg, Lidköpings BK

Utvecklingsgrupp U18

Tara Babulfath, Stockholms JK                
Ingrid Nilsson, Frövi JK
Alexander Mårlöv, Stockholms JK
Alfred Velut, LUGI JK (Lund)

Nästa uttagning

Uttagning till de tre utvecklingsgrupperna, senior, U21 och U18, kommer att presenteras längre fram i vår.

- Inom kort så kommer vi att göra nästa uttagning och då med fokus på aktiva i de olika utvecklingsgrupperna för U18, U21 och senior. I det hela sammantaget så börjar vi återgå en mer normal verksamhet där vi har börjat bygga upp grupper och individer med siktet inställt mot Paris 2024 men framför allt mot Los Angeles 2028, säger Robert Eriksson.

Den nya landslagsorganisationen

Efter OS och Paralympics i Tokyo har Svenska Judoförbundet gjort en omorganisation kring landslagen. Syftet är att skapa en hållbar organisation som kan bidra till att höja den nationella nivån för på sikt nå större internationell framgång med målet att ta Sveriges första globala mästerskapsguld. 

De största skillnaderna i den nya organisationen är att ett U-21-landslag har tillkommit och att parajudon har lyfts in i organisationen på ett tydligare sätt. Över tid är tanken att även utveckla en bredare organisation för parajudon.

På tränarsidan har en High Performance Director tillsatts som har det övergripande ansvaret för landslagsorganisationen. Tre förbundskaptener har huvudansvaret för träningen och coachningen och de assisteras av ytterligare fyra förbundstränare.

Landslagsorganisationen:
Landslag (senior)
Paralandslag
U21-landslag

Utvecklingsgrupp senior
Utvecklingsgrupp U21
Utvecklingsgrupp U18

Eventuellt tillkommer även en utvecklingsgrupp för parajudo.

Tränarstaben:
Robert Eriksson, High Performance Director

Sally Conway, förbundskapten
Viktor Carlsson, förbundskapten
Martin Pernheim, förbundskapten

Joakim Dvärby, förbundstränare
María Gómez, förbundstränare
Frédérik Gourlay, förbundstränare
Mikaela Barrera Birath, förbundstränare

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ida Eriksson (i blått) tar en plats i landslaget efter stabila insatser under hösten 2021 och våren 2022. Foto: Emanuele Di Feliciantonio.
Ida Eriksson (i blått) tar en plats i landslaget efter stabila insatser under hösten 2021 och våren 2022. Foto: Emanuele Di Feliciantonio.
Ladda ned bild

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Ida Eriksson besegrar världsmästarinnan i sin EM-debut30.4.2022 18:20:49 CEST | Pressmeddelande

I sin senior EM-debut klev 23-åriga Ida Eriksson från Molkom rakt in i eliten. Efter en inledande seger väntade den regerande världsmästarinnan, världsettan Barbara Matic från Kroatien. En helt orädd, stark och respektlös Eriksson utmanade mästarinnan som inte hade något motmedel. Det var också Eriksson som stod för slutforceringen och i matchens allra sista sekunder kom segerkastet, waza-ari (poäng) till Eriksson och kvartsfinal säkrad. Därefter blev det tyvärr stopp för Eriksson, men en imponerande debut – blir summeringen.

Sveriges trupp till EM25.4.2022 08:59:00 CEST | Pressmeddelande

Det blir en liten trupp som representerar Sverige på EM i Sofia 29 april - 1 maj. På grund av generationsskifte samt skador i landslaget kommer endast två aktiva delta på EM - den rutinerade Tommy Macias som jagar medalj i sin nya viktklass - 81 kg och nykomlingen Ida Eriksson, - 70 kg, som gör sitt första internationella mästerskap på seniornivå. EM i Sofia blir också det första mästerskapet i blågult för den nya förbundskapten Sally Conway som tillträdde sin tjänst i januari i år.

Uttagning till landslagen – så ser läget ut nu28.1.2022 10:10:03 CET | Pressmeddelande

En omorganisation pågår i Svenska Judoförbundets landslagsorgansation samtidigt som det sker ett generationsskifte bland de tävlande. Anna Bernholm, Tommy Macias och Nicolina Pernheim vill alla satsa vidare mot Paris 2024, medan Marcus Nyman och Robin Pacek inte tagit beslut om fortsättning än. Joakim Dvärby avslutar tävlingskarriären men fortsätter som förbundstränare. Därtill står nya och duktiga judoka på tur att ta en plats. Uttagning pågår till och med mars då de nya trupperna presenteras.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum