Uppsala kommun

Förstärkning av arbetsmarknadsinsatser och vuxenutbildning under 2022

Dela

Uppsala kommun har beslutat att förstärka arbetsmarknadsinsatser för prioriterade målgrupper under 2022. För att möta en ökad efterfrågan förstärks även vuxenutbildningen med extra medel under nästa år.

Extra resurser betyder bland annat att fler som söker arbete kan erbjudas olika slags arbetsmarknadsanställningar.
Extra resurser betyder bland annat att fler som söker arbete kan erbjudas olika slags arbetsmarknadsanställningar.

I Uppsala kommuns Mål och budget för 2022 finns satsningar inom arbetsmarknadsområdet och vuxenutbildning på sammanlagt 40 miljoner kronor. Arbetet inom arbetsmarknadsnämndens ansvarsområde bidrar till ökad trygghet och minskade socioekonomiska skillnader bland annat genom att hjälpa personer till arbete eller studier. För 2022 har Uppsala kommun även avsatt tre miljoner kronor för fortsatt närvaro med verksamhet i olika stadsdelar och arbete för ett jämställt arbetsmarknadsinträde.

– Den ökade efterfrågan visar att sökande ser vuxenutbildningen som en möjlig väg till kompetensutveckling eller för att sadla om. Förstärkningen av arbetsmarknadsinsatser leder till att fler människor får hjälp på sin väg mot egen försörjning vilket bidrar till att minska utanförskapet. Om vi får fler föräldrar i arbete skapar vi bra förebilder och en större känsla av delaktighet i samhället, säger Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

– Vi har länge sett ett stort intresse för vuxenutbildningen och vi väntar oss att det fortsätter även nästa år. Vi kommer nu investera i utveckling av befintliga yrkesutbildningar och för att starta nya som ett led i vårt arbete för att fler uppsalabor ska kunna försörja sig långsiktigt genom jobb och utbildning, säger Lena Winterbom, direktör arbetsmarknadsförvaltningen.

Insatser för personer som står långt från arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsinsatser för prioriterade målgrupper förstärkts med ytterligare 25 miljoner kronor för 2022. De extra resurserna betyder att fler som söker arbete kan erbjudas olika slags arbetsmarknadsanställningar. Förstärkningen möjliggör också fler upphandlade insatser som kan ge fler ett individanpassat stöd på väg mot arbete eller studier.

Ökad efterfrågan av vuxenutbildning

Vuxenutbildningen spelar en avgörande roll för nyanländas etablering, individers möjlighet att byta yrke, ställa om under livet och för kompetensförsörjningen i samhället i stort. För att möta en ökad efterfrågan och behov av vuxenutbildning har den förstärkts med 15 miljoner kronor för 2022.

Läs mer om Mål och budget 2022 med plan för 2023-2024

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Extra resurser betyder bland annat att fler som söker arbete kan erbjudas olika slags arbetsmarknadsanställningar.
Extra resurser betyder bland annat att fler som söker arbete kan erbjudas olika slags arbetsmarknadsanställningar.
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Rekordmånga gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning18.1.2022 15:05:30 CET | Pressmeddelande

Att arbeta medvetet med arbetsmarknadsinsatser ger resultat. Det bekräftas när insatserna för 2021 summeras. Under året var det rekordmånga Uppsalabor som gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning. För första gången var det också fler kvinnor än män som fick en arbetsmarknadsplanering. Det är ett stort steg i arbetet för att ge fler människor möjlighet till egen försörjning, arbete och framtid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum