Linköpings kommun – Politik

Förstärkning till välfärden

Dela

Regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna gick i september ut med en stor satsning riktad till Sveriges kommuner och regioner för att motverka coronapandemins effekter i välfärden. För Linköpings del innebär detta 165 miljoner kronor att fördela ut till de olika nämnderna, där Allians för Linköping ämnar att använda dessa medel för att stärka just välfärden.

Fördelningen kommer att beslutas av kommunstyrelsen tisdagen den 6 september och föreslås vara enligt följande:

Arbetsmarknadsnämnden: 30 miljoner.
Bildningsnämnden: 12 miljoner.
Barn- och ungdomsnämnden: 30 miljoner.
Social- och omsorgsnämnden: 20 miljoner
Samhällsbyggnadsnämnden: 5 miljoner.
Äldrenämnden: 55 miljoner.
Kommunstyrelsen: 13 miljoner.

För att stärka välfärden, kommer resurserna mestadels att fokusera på barn, unga och äldre samt de som drabbas av coronapandemins effekter på arbetsmarknaden.

- De tillkommande statsbidragen gör att vi både kan möta konsekvenser av coronapandemin och rusta Linköping för de tuffare tider som väntar Linköping och Sveriges övriga kommuner. Ett viktigt fokus kommer vara att trycka tillbaka den ökande arbetslösheten, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande och gruppledare för Moderaterna.

- Det här är viktiga åtgärder för alla Linköpingsbor, så att människor får den vård, utbildning och omsorg de behöver och där vi ser till att de som drabbats av coronapandemins effekter på arbetsmarknaden får det stöd som behövs för att nå egen försörjning igen, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd och gruppledare för Centerpartiet.

- Nu har vi fått ett värdefullt tillskott från staten som kommer göra nytta för våra verksamheter i skola, vård och omsorg. Undervisning har gått förlorad och den kommer att behöva tas igen samtidigt som vi behöver göra insatser inom vuxenutbildningen för att minska arbetslösheten, säger Åsa Wennergren (L), kommunalråd och gruppledare för Liberalerna.

- Det är särskilt viktigt i år att vi förstärker kommunens välfärd. Jag är därför glad att vi riktar de tillkommande statsbidragen till våra kärnverksamheter. Dessa medel tillsammans med Allians för Linköpings redan klubbade budget kommer ge våra verksamheter och dess personal bättre förutsättningar att klara av sina uppdrag, säger Denisé Cassel (KD), kommunalråd och gruppledare för Kristdemokraterna.

Den exakta fördelningen av pengarna inom varje nämnd beslutas i de kommande internbudgetarna.


Allians för Linköping
Niklas Borg (M)
Muharrem Demirok (C)
Åsa Wennergren (L)
Denisé Cassel (KD)

Kontakter

Om

Linköpings kommun – Politik
Linköpings kommun – Politik
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se

Allians för Linköpings vision för Linköping grundar sig i tre grundläggande principer. Vi tror först och främst på varje människas rätt att utforma sina egna liv efter sina egna önskemål. Människan måste alltid sättas framför systemen. Vi tror på ett fritt näringsliv där entreprenörer och företagare fritt får skapa, uppfinna och utbyta nya idéer. Sist men kanske viktigast tror vi på en kommun som levererar sina grundläggande kärnuppgifter. Att vi erbjuder en kvalitativ skolgång, omsorg och ett skyddsnät för dem som verkligen behöver det. I Allians för Linköpings kommun får alla plats.

Följ Linköpings kommun – Politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun – Politik

Stödpaket till Linköpings elitidrott 202030.9.2020 10:09:26 CESTPressmeddelande

Pandemin har slagit hårt mot stora delar av samhället, så också mot Linköpings elitidrott. Extra hårt drabbade är kommunens arenaidrotter som bär på stora kostnader i kombination med uteblivna publikintäkter och med en sponsormarknad i gungning. Statens stöd har inte heller varit tillräckliga. Allians för Linköping har därför tagit fram ett stödpaket som ska kunna ge stöd till elitidrotten under rådande pandemi.

Fler vägar till egen försörjning10.9.2020 09:30:00 CESTPressmeddelande

Allians för Linköping avsätter resurser i sin budget för att skapa nya vägar till egen försörjning. Under två års tid satsas på tre tjänster som helt ska fokusera på att ta fram extratjänster i kommunen. Genom kommunens överenskommelse med Arbetsförmedlingen kan dessa riktas mot försörjningsstödstagare. Detta kommer både skapa fler vägar till egen försörjning men också bidra till kommunens långsiktiga kompetensförsörjning inom bristyrken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum