Vänsterpartiet Skåne

Försvara strejkrätten!

Dela

Den svenska modellen med starka kollektivavtal och strejkrätt har varit en framgångsrik modell för trygga anställningar och schyssta arbetsvillkor. Arbetarrörelsen har kämpat hårt genom fackföreningarna för att uppnå och behålla sina rättigheter, men nu hotas de av ett regeringsinitiativ tagit av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 2/5 – en dag efter Arbetarrörelsens internationella högtidsdag 1:a maj – kan en ny lag gå igenom Riksdagen där arbetsgivarnas makt ökar på bekostnad av arbetstagarnas. Det yttersta försvarsverktyget tas ifrån arbetstagarna: strejkrätten är hotad.

- Möjligheten att strejka är avgörande för att hindra arbetsgivare från att ”avtalsshoppa”, det vill säga att välja det avtal som är billigast för dem, säger Umihana Rasovic, ordförande för Vänsterpartiet i Skåne. Den svenska modellen har varit och är oerhört viktig för att minska klasskillnaderna och upprätthålla balansen mellan arbetsgivare och arbetstagare – att ett parti som Socialdemokraterna nu vill inskränka den är häpnadsväckande och helt oacceptabelt!

Det nya lagförslaget har lett till starka protester från fackföreningarna och landsomfattande demonstrationer och manifestationer under #rörintestrejkrätten. Vänsterpartiet i Skåne menar att frågan är grundläggande inom svensk arbetsrätt.

- Strejken är fackets viktigaste vapen, det är det enda hot som arbetstagare kan nyttja för att arbetsgivaren över huvud taget ska bli beredd att förhandla. Rätten att vidta stridsåtgärder måste hållas fortsatt stark, säger Umihana.

Arbetsrätt är även en grundläggande fråga för Vänsterpartiet i EU-valet.

- EU:s arbetsmarknadspolitik sätter företagens behov över arbetstagares rättigheter på arbetsmarknaden.Tusentals arbetare dör på jobbet varje år på grund av att kapitalistisk rovdrift går före en säker arbetsplats. Storföretag utnjyttjar sina anställda genom att registrera dem i länder med minsta tänkbara sociala trygghet. Oseriösa riskbolag kommer till Sverige med lågbetald arbetskraft som ofta utnyttjas under slavliknande förhållanden och fackföreningar tillåts inte strejka för att förmå den utländske arbetsgivaren att teckna kollektivavtal i nivå med de svenska. Det är orimligt och något som vi är starkt emot! avslutar kandiderande europaparlamentariker Ana Süssner Rubin.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V vill se regionala åtgärder för att hantera varsel inom tåg- och busstrafiken16.6.2020 13:24:54 CESTPressmeddelande

Den senaste veckan har det rapporterats om trafikbolag som väljer att varsla sin personal mitt under pågående covid-19kris. För tillfället rör det sig om 300 respektive cirka 250 anställda på de två aktuella bolagen som anställer personal inom tåg- och busstrafik. Vänsterpartiet vill nu att Region Skåne tar sitt ansvar och försöker förhindra varsel inom välfärden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum