Tekniska verken i Linköping

Fortfarande spolas fel saker ner i toaletten

Dela

I morgon torsdagen den 19 november infaller Världstoalettdagen, en officiell FN-dag med syfte att uppmärksamma hur livsviktigt det är med toaletter. I Linköping spolas det fortfarande ner fel saker, och kommuninvånarna behöver därför bli bättre på att spola ner rätt saker i toaletten.

Det är bara kiss, bajs och toapapper som hör hemma i toaletten – inget annat. Linköpingsborna fortsätter att spola ned skräp i toaletterna, allt ifrån ”fulpapper” som hushållspapper och våtservetter till tops, bindor, blöjor, snus, tandtrådsbyglar, gasbindor och till och med strumpbyxor har hittats i avloppet.

- Skräpet som spolas ner skapar problem i pumpstationerna, avloppsledningarna och på reningsverken. Snus innehåller till exempel tungmetaller som inte kan renas bort i reningsverket och därför hamnar det tillbaka i Stångån och Roxen där det renade vattnet släpps ut. Hushållspapper, tops och tandtrådsbyglar fastnar i galler på vägen till reningsverket och ställer till stora problem, säger Jenny Nordenberg, avdelningschef för Process och miljö på Tekniska verken i Linköping.

Om det blir stopp i ledningar och pumpar kan det orsaka översvämningar som gör att orenat avloppsvatten släpps ut till våra vattendrag. Linköpingsbornas nedspolade skräp skapar också en stor mängd avfall som måste rensas bort från galler och ledningar i pumpar och i avloppsreningsverken och sedan köras bort för förbränning. Förra året spolade det ned 250 ton skräp som måste rensas bort.

Vi måste vara rädda om vattnet som är vår viktigaste råvara. En papperskorg i badrummet är ett enkelt sätt att se till att det blir lätt att göra rätt, säger Jenny Nordenberg.

Detta här är rätt att spola ner i toan:
Allt som kommer inifrån kroppen – kiss, bajs och andra kroppsvätskor. 
Toalettpapper är också gjort för att spolas ned i toaletten.

Inget annat ska spola ner i toaletten, det vill säga inte hushållspapper, våtservetter, pappersservetter, bindor eller tamponger.

För mer information kontakta gärna:
Jenny Nordenberg, avdelningschef för Process och miljö på Tekniska verken i Linköping, 013-20 81 37
jenny.nordenberg@tekniskaverken.se

Nyckelord

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
215 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum