Fortsatt fattigdom för människor med funktionsnedsättning

Bland personer med funktionsnedsättning är det dubbelt så vanligt med låg ekonomisk standard. EU:s mått på låg ekonomisk standard är en disponibel inkomst under 19920 kr/månad, 60 procent av medianinkomsten för övriga befolkningen (2021).
Personer som lever på sjukersättning på garantinivå har dessutom en inkomst långt under denna.
Dessa personer har cirka 600 kr kvar i plånboken då utgifter är betalda, enligt en uträkning från Swedbank.
– Att leva med nedsatt rörelseförmåga ger också extrakostnader, till exempel för hemtjänst eller personliga hjälpmedel, säger Kristian Cornell, ombudsman vid DHR. Alla dessa ersätts inte genom merkostnadsersättning.
– Att få sjukersättning om man inte har arbetsförmåga är ingen självklarhet. DHR vet att många i stället tvingas leva på försörjningsstöd, säger Kristian Cornell.
Regeringen ger ökade medel till kommuner och regioner, för att undvika att de höga priserna leder till neddragningar i kommunala verksamheter inom framför allt vård, skola och omsorg samt slår mot sysselsättningen i välfärden.
– DHR kan bara hoppas att detta även kommer att märkas för gruppen människor med funktionsnedsättning, säger Eugenia Rudenberg, jurist vid DHR.
Regeringen skriver att den, på grund av den stora osäkerheten och stora riskerna, är beredd att, vid behov, vidta ytterligare åtgärder för att värna den svenska ekonomin och skydda hushåll och företag.
– Vi befarar att personer med funktionsnedsättning som lever i fattigdom drabbas särskilt hårt vid försämrat ekonomiskt läge, säger Eugenia Rudenberg på DHR.
I höstbudgetens skrivning om arbetsmarknad nämns knappt personer med funktionsnedsättning. Budgeten beskriver att det grundläggande problemet på arbetsmarknaden är att det måste löna sig mer att arbeta.
– Detta är inte det problem som våra medlemmar märker på arbetsmarknaden, säger DHR:s ombudsman Kristian Cornell. Många som inte har arbete vill inget hellre än att arbeta – och inte minst för ekonomin, för att det just skulle löna sig att arbeta!
– Och inte minst skulle det löna sig för hela samhället, säger Kristian Cornell. Många personer med funktionsnedsättning står utanför arbetsmarknaden och är en oanvänd resurs. Att bryta utanförskapet från arbetsmarknaden skulle vara en viktig pusselbit för att återhämta ekonomin.
– Vi tror att kostnaden för att inte prioritera personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden är det som kostar mest – mycket mer än att försöka lösa problematiken, säger Kristian Cornell.
För mer info kontakta:
Kristian Cornell, arbetsmarknad, sjukförsäkring, hjälpmedel: 08-685 80 55, 070-315 80 36
Eugenia Rudenberg, jurist: 08- 685 80 36, 070-108 84 42
Nyckelord
Bilder
Om

Storforsplan 44
123 21 Farsta
08-685 80 00https://dhr.se/
DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Danmark ber om ursäkt för övergrepp på institutioner. Varför kan inte Sverige göra det?19.3.2023 09:10:47 CET | Pressmeddelande
Den svenska staten bör ge en officiell ursäkt för övergrepp, misshandel, inlåsningar och oetiska experiment som drabbat människor med funktionsnedsättningar.
Internationella kvinnodagen 8 mars 2023: Hur långt har vi kommit? Kvinnor med funktionsnedsättning drabbas hårdare7.3.2023 10:09:06 CET | Pressmeddelande
– DHR firar i år hundra år. Och Internationella kvinnodagen har firats i Sverige ännu längre, sedan 1912. Hur långt har vi kommit? Det frågar Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR och svarar: – Det är både mycket och lite som har hänt på hundra år.
Jesper Odelberg turnerar med DHR 100 år27.1.2023 14:31:06 CET | Pressmeddelande
INTE HELT 100 är en föreställning om tillvarons osäkerhet och människans skörhet. Turnén är en del DHR:s hundraårsjubileum, som kommer firas i hela landet under 2023.
Jesper Odelberg turnerar med DHR för att fira 100-jubileum26.1.2023 12:17:08 CET | Pressmeddelande
INTE HELT 100 är en föreställning om livets skörhet och kampen för att behålla människovärdet, levererad som en mosaik av upplevelser från Jesper Odelbergs liv. Framförd med humor, allvar, sång och musik.
DHR 100 år: Vad är det vi firar egentligen?13.1.2023 12:23:35 CET | Pressmeddelande
Nytt avsnitt av podden ute nu! Karro och Janna pratar med Gaute Hanssen från Hemma.com som är en engagerad kreatör och strategisk rådgivare till DHR i samband med vårt 100-årsjubileum.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum