Civil Rights Defenders

Fortsatt förödelse i Ukraina – kommer de ansvariga ställas till svars?

Dela
Civil Rights Defenders arbetar sedan flera år med att ställa förövare till svars för krigsbrott. Våra jurister kan kommentera juridiken som gör det möjligt att ställa förövare till svars. Vi samarbetar även med organisationer i Ukraina som just nu samlar in bevis på de brott som sker. Våra partners kan berätta om arbetet på plats.

För tillfället pratas det mycket om begrepp som till exempel krigets lagar, krigsbrott och andra folkrättsbrott. Vi kan förklara innebörden av begreppen, vilka brott som innefattas och hur regelverket ser ut. Vi kan kommentera om Ryssland gjort sig skyldig till krigsbrott i Ukraina samt hur arbetet för att ställa ansvariga till svars ser ut. Vi kan även förklara vilka juridiska verktyg som finns att tillgå och hur en sådan process skulle kunna vara möjlig i Sverige.

Läs mer i en artikel där vår chefsjurist John Stauffer svarar på de här frågorna:

Vad är egentligen ett krigsbrott?
Har Ryssland gjort sig skyldig till krigsbrott i Ukraina?
Hur kan ansvariga ställas till svars för brotten i Ukraina?

Minst 200 barn döda i Ukraina - så dokumenteras övergreppen

Civilsamhället spelar en avgörande roll i arbetet med att samla in viktiga vittnesmål (till exempel fotografier, filmer och muntliga berättelser). Civil Rights Defenders samarbetar med organisationer på plats och kan berätta mer om hur dokumentationen går till samt hur materialet spelar en avgörande roll för möjligheterna att utkräva ansvar. Vi kan även sätta er i kontakt med organisationer på plats.

En av organisationerna vi samarbetar med fokuserar på hur barn påverkas av kriget. De vanligaste brotten som drabbar barn är att de dödas och skadas, attacker mot skolor och sjukhus och att humanitär hjälp hindras från att komma fram. Minst 200 barn har dödats och över 300 skadats sedan kriget bröt ut.

“De mest fruktansvärda brotten begås under väpnade konflikter. Att se till att detta inte sker ostraffat är både en viktig och svår uppgift”, säger Valentyna Potapova från den ukrainska organisationen Almenda till Civil Rights Defenders.

Läs mer i en intervju med partners på plats i Ukraina.

Kontakta oss

Är du intresserad att boka en intervju med våra jurister eller med organisationer på plats? Kontakta oss på +46 (0)76 576 27 62 / press@crd.org

Läs mer:

Civil Rights Defenders har tidigare lämnat in flera anmälningar till svensk polis för att ställa förövare till svars för folkrättsbrott som begåtts i Syrien. Läs mer om vårt arbete här.

Läs mer om vårt arbete för att stötta människorättsförsvarare på plats i Ukraina här.

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Akutstöd till människorättsaktivister rekordstort till följd av kriget i Ukraina16.3.2023 08:01:40 CET | Pressmeddelande

Att försvara mänskliga rättigheter är ett farligt jobb i många delar av världen. För att snabbt hjälpa människorättsförsvarare i akut fara driver Civil Rights Defenders Akutfonden. Förra året tog fonden emot och beviljade ett rekordstort antal ansökningar, en ökning med 60 procent jämfört med 2021. Många av ansökningarna kom från aktivister i Ukraina, särskilt från oberoende journalister som rapporterar från frontlinjen.

Nobelpristagaren Ales Bialiatski dömd till 10 års fängelse3.3.2023 12:01:42 CET | Pressmeddelande

Ales Bialiatski från Belarus, mottagare av Nobels fredspris 2022 och Civil Rights Defender of the Year Award 2014, dömdes idag till 10 års fängelse. Han döms för att ha tagit in pengar i landet för att finansiera civilsamhällets så kallade “illegala aktiviteter”, något som både människorättsorganisationer och andra länders regeringar menar är politiskt motiverad hämnd för hans arbete för demokrati och mänskliga rättigheter.

Nicaragua gör oppositionen statslös – vi kan kommentera16.2.2023 14:06:25 CET | Pressmeddelande

Nicaragua gör 94 politiska motståndare statslösa när president Daniel Ortega fråntar dem deras nicaraguanska medborgarskap. Det här rör sig om mycket grova människorättskränkningar; en statslös person kommer att ha svårt att få tillgång till grundläggande rättigheter, såsom utbildning, hälso- och sjukvård, sysselsättning och fri rörlighet. Vi ser stora risker att det här kan sprida sig till fler auktoritära länder, som ett vapen för att nedmontera och tysta oppositionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum