Umeå kommun

Fortsatt försiktighet för att värna arbetsmiljön

Dela

Umeå kommuns beslut att medarbetare, förskolebarn och elever som nyligen har vistats i områden smittdrabbade av coronavirus ska stanna hemma har förlängts till söndag 15 mars. Beslutet är en arbetsmiljöåtgärd för att minska oro.

Den senaste händelseutvecklingen i världen och regionen följs noggrant av kommunens ledning. Inriktningen är att perioden att stanna hemma ska vara 14 dagar, men detta sker nu stegvis.

I söndags (8 mars) tog Umeå kommun beslut att medarbetare i samtliga förvaltningar och förskolebarn och elever som nyligen har vistats i och rest från områden där viruset sprids inte skulle komma till sin arbetsplats eller skola under två dagar. Budskapet var: "Stanna hemma i bostaden, även om ni känner er fullt friska".

Under dessa två dagar har Umeå kommun skaffat sig en god lägesbild och utvidgar nu beslutet att gälla i första hand till söndag 15 mars. Förutom de områden som Utrikesdepartementet (UD) avråder från resor till, för närvarande Kina, Sydkorea, Italien och Iran så ingår även Tyrolen i Österrike. Folkhälsomyndigheten rekommenderar testning för covid-19 även av personer som får symtom efter att ha rest i Tyrolen. Listan av områden eller länder kan komma att utökas utifrån Folkhälsomyndighetens och UD:s anvisningar.

Viktig arbetsmiljöåtgärd

Umeå kommuns arbetsmiljöansvar omfattar omsorg för medarbetare, förskolebarn, elever och brukare och detta ansvar är den tungt vägande orsaken till beslutet. Umeå kommun vill ingjutna lugn och minska den oro som finns, inte minst hos medarbetare, barn och elever som inte har befunnit sig i dessa områden och går till sina arbetsplatser och skolor.

Medarbetare som kommer från smittdrabbat område ska även i fortsättningen kontakta sin närmaste chef och vårdnadshavare till barn och elever ska kontakta rektor på sin förskola/skola. Medarbetare behåller sin lön och barn och elever får giltig frånvaro.

Medarbetare inom äldreomsorg och stöd och omsorg ska ta kontakt med hygiensköterska vid Vårdhygien, Region Västerbotten.

Mindre grupp stannar hemma

Det rör sig om en mindre grupp, medarbetare och elever, som i nuläget har fått beskedet att stanna hemma till söndag 15 mars. Dessa medarbetare jobbar hemma från bostaden och eleverna får hemuppgifter. Elevernas hemundervisning genomförs av elevens hemskola med utgångspunkten att elev inte ska gå miste om innehåll i undervisning som eleven annars skulle ha fått på skolan.

Beslutet har fattats av Umeå kommuns stadsdirektör Margaretha Alfredsson i samråd med förvaltningschefer. Beslutet som gäller förskolebarn och elever har tagits av utbildningsdirektör Ann-Christine Gradin.

Undvik smitta

Umeå kommun har fortsatt fokus på att förmedla Folkhälsomyndighetens information om hur man bäst gör för att slippa smitta:

  • Undvik att röra ansikte och ögon och undvik nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ om inte möjlighet till handtvätt finns.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk så hindrar du smitta från att spridas i omgivningen eller från att förorena dina händer.
  • Stanna hemma vid sjukdom för att inte smitta andra.

Kontakta Vårdguiden vid symtom

Om någon uppvisar symptom i form av feber, hosta eller luftvägsbesvär, kontakta Vårdguiden via telefon 1177. Uppsök inte vårdcentral eller akutmottagning.

Mer information:

Frågor om beslutet:
Jan Bergman
kommunikationsdirektör
070-320 25 00

Frågor om beslutet som gäller förskolebarn och elever:
Ann-Christine Gradin
utbildningsdirektör
070-640 12 85

Medicinska frågor:
Ann-Gerd Töyrä
medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS)
070-669 20 84

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum