Region Uppsala

Fortsatt goda resultat för Region Uppsala som arbetsgivare

Dela
Region Uppsala får samma resultat som förra året på Sveriges Kommuner och Regioners så kallade HME-index, Hållbart medarbetarengagemang. 76 på en skala som mäter 0 - 100. Detta är ett av resultaten i den medarbetarundersökning som Region Uppsala genomför varje år.
Cecilia Linder (M), ordförande utskottet för personal, kompetensförsörjning och utbildning
Cecilia Linder (M), ordförande utskottet för personal, kompetensförsörjning och utbildning

En större medarbetarundersökning görs varje år med syftet att ta reda på hur medarbetarna upplever sin arbetssituation. Enkäten är ett verktyg i arbetet med att förbättra arbetsmiljön och få en effektiv verksamhet, med hög kvalitet och engagerade medarbetare. Undersökningen resulterar bland annat i ett index, framtaget av Sveriges Kommuner och Regioner, som kallas för Hållbart medarbetarengagemang (HME). Detta index mäter från 0 - 100 och är baserat på tre delindex: ledarskap, motivation och styrning.

Här är totalsumman för Region Uppsala 76, vilket är exakt samma siffra som i 2018 års undersökning (2017 låg Region Uppsala på 72). Allra bäst resultat får Region Uppsala på delfrågan ”Jag tycker att mitt arbete känns meningsfullt”, vilket får värdet 84 (även det samma som år 2018).

- 76 är ett gott resultat, och det är roligt att se det engagemang som kommer till uttryck i att så pass många tar sig tid att besvara undersökningen. Det är en bra position att arbeta vidare ifrån, säger Maria Rosén, HR-direktör för Region Uppsala.

Medarbetarundersökningen genomfördes under oktober 2019 (15 oktober – 5 november) och besvarades av 8788 medarbetare, vilket ger en svarsfrekvens på 78 procent (förra året låg svarsfrekvensen på 75 procent).

- Medarbetarna är utan tvekan Region Uppsalas viktigaste resurs. Därför är det så viktigt för oss att få ta del av denna undersökning, också för att ta till oss av de synpunkter som pekar på att det finns områden där vi bör förbättra oss, säger Cecilia Linder (M), ordförande för utskottet för personal, kompetensförsörjning och utbildning.

Exempel på styrkor är enligt undersökningen att medarbetarna tycker att chefer behandlar alla med respekt för allas lika värde, att närmaste chef har ett förtroende för arbetstagaren, att medarbetaren känner att arbetsinsatsen bidrar och är viktig samt att arbetstagaren tillåts att vara sig själv oavsett bland annat etnisk tillhörighet, sexuell läggning med mera.

Exempel på områden som kan förbättras är att arbetstagaren har möjlighet att vara delaktig och påverka beslut på arbetsplatsträffar, att arbetstagaren har tydliga uppdrag med rimliga förutsättningar, att arbetstagaren sammantaget känner sig tillräckligt informerad om vad som sker inom sin förvaltning, samt att arbetstagaren har förtroende för ledningsgruppens sätt att leda och utveckla verksamheten.

Kontakter

Cecilia Linder (M), ordförande utskottet för personal, kompetensförsörjning och utbildning: 018 – 617 23 90


Maria Rosén, HR-direktör Region Uppsala: 076 – 113 56 97


Mariette Veideskog, HR-strateg: 076 – 495 47 83

Bilder

Cecilia Linder (M), ordförande utskottet för personal, kompetensförsörjning och utbildning
Cecilia Linder (M), ordförande utskottet för personal, kompetensförsörjning och utbildning
Ladda ned bild

Dokument

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Bredbandsutbyggnaden i Uppsala län fortsätter att öka4.4.2024 14:37:23 CEST | Pressmeddelande

Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för 2023 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu knappt 94 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med 3 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 93,3 procent.

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 26 mars26.3.2024 16:56:03 CET | Pressmeddelande

Prognos om minus 1,4 miljarder kronor Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till minus 1,4 miljarder kronor, vid februari månads utgång. Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 889 miljoner kronor, vilket är 886 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat. Förklaringen till det negativa resultatet är att inflationen är fortsatt hög, vilket påverkar hälso- och sjukvårdens kostnadsläge och kostnader för pensioner. Motsvarande ökning finns inte i skatteintäkterna och generella statsbidrag. Stora utmaningar inom kompetensförsörjningen med fortsatt höga kostnader för inhyrd personal och effektiviseringsåtgärder inom Akademiska sjukhuset som inte bedöms få full effekt är andra orsaker till den negativa prognosen. Månatlig dialog sker med de förvaltningar som har en negativ prognos och arbete pågår i verksamheterna med att hitta ytterligare besparingsåtgärder. I samband med att regionstyrelse

Uppsnabbat från Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 25 mars25.3.2024 17:02:09 CET | Pressmeddelande

Utökad investering i elbussladdning i depån i Fyrislund För att bussdepån i Fyrislund ska klara av att ladda 60 elbussar, behövs ytterligare investeringar i infrastrukturen. Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden har därför fattat beslut om att öka investeringsutgift till totalt 11 miljoner kronor mot tidigare 9 miljoner. Beslutet att införa elbussar är i enlighet med Region Uppsalas plan för elektrifiering. Region Uppsala förbereder revidering av länstrafikplan Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om att föreslå att Trafikverket tar fram anläggningskostnad och en samlad effektbedömning för alla återstående namnsatta projekt och fyra nya. De återstående projekten gäller väg 55 Enköping-Litslena, väg 55 Örsundsbro-Kvarnbolund, väg 288 Gimo-Börstil. De fyra nya projekten handlar bland annat om gång- och cykelväg längs väg 55 Litslena- Örsundsbro och kollektivtrafikåtgärder längs väg 263.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye