Uppsala kommun

Fortsatt högt kreditbetyg för Uppsala kommun

Dela

Uppsala kommun behåller sitt höga kreditbetyg och förstärker utsikten från stabil till positiv. Den stärkta utsikten är en bekräftelse på kommunens långsiktiga arbete för en god och hållbar ekonomi.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s Global Ratings bekräftade i november Uppsala kommuns kreditbetyg AA+ vilket är det näst högsta.

– Vi är mycket nöjda med kreditbetyget och särskilt att tron på Uppsala kommun har förstärkts. Det visar att vi har ordning och reda i kommunens ekonomi. Det är ett kvitto på det långsiktiga arbetet med att ha en god budgetdisciplin och vikten av ett gott politiskt samarbete över gränserna, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling.

Uppsala kommun redovisar goda resultat trots stigande kostnader. Tillväxt, ökade skatteintäkter och fortsatt budgetdisciplin lägger grunden för bedömningen av kreditvärdigheten. Lägre investeringsnivåer gör även att låneskulden kan hållas nere, enligt Standard & Poor’s.

Den förbättrade prognosen baseras på att Uppsala även framöver förväntas ha en god ekonomi trots ett demografiskt och ekonomiskt tryck. Standard & Poor’s har en stark tilltro till att kommunens styrning av budgeten och bolagen i koncernen kommer fortsätta att förbättras.

– Att i tuffa ekonomiska tider stärka utsikten från stabil till positiv kommer öka möjligheten för Uppsala kommun att få tillgång till kapital på marknaden, få förmånliga lånevillkor och därmed lägre upplåningskostnader, säger finanschef Eva Hermansson Flodin.

Fakta

Standard & Poor’s Global Ratings är ett oberoende kreditvärderingsinstitut som gör kreditvärderingar. Ett kreditbetyg (rating) är en bedömning av ett företags, kommuns eller lands betalningsförmåga och finansiella risk, det vill säga kreditvärdighet.

Läs rapporten som bifogas: Swedish City of Uppsala Outlook Revised To Positive On Expected Stronger Performance; 'AA+/A-1+' Ratings Affirmed

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 237 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum