Sweco Sverige AB

Fortsatt lönsam tillväxt för Sweco Sverige andra kvartalet 2022

Dela

Sweco Sverige levererade ett stabilt andra kvartal 2022 med en nettoomsättning om 2 067 MSEK, lönsam tillväxt och fortsatt stort förtroende från kunderna med många nya uppdrag.

Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige. Fotograf: Anna W Thorbjörnsson
Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige. Fotograf: Anna W Thorbjörnsson

I fredags presenterade Swecokoncernen sin delårsrapport för det andra kvartalet 2022. Sweco Sverige genererade en organisk tillväxt på 3 procent, justerat för kalendereffekter. EBITA minskade med 5 procent, justerat för kalendereffekter, på grund av högre rörelsekostnader, en lägre debiteringsgrad och högre frånvaro. Orderingången var stabil och marknaden fortsatt god, trots en viss osäkerhet i bostadssegmentet.

– Vi fortsätter skapa lönsam tillväxt och vi behåller vår starka position i samhällsutvecklingsbranschen. Det råder kompetensbrist inom vissa av våra verksamhetsområden och jag är därför extra glad över att vi är en attraktiv arbetsgivare för både nya och befintliga kollegor, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige.

Sweco Sverige vann under det gångna kvartalet flera betydelsefulla uppdrag, däribland projekteringen av ytterligare två delsträckor för Norrbotniabanan, omvandlingen av Kvarnsvedens pappersbruk till gigafabrik på uppdrag av Northvolt och byggplatsuppföljning när Nyköpings resecentrum och järnvägsanläggning byggs om. Under kvartalet lanserades även tjänsten Green Asset Screener, en digital tjänst för hållbar fastighetsutveckling som identifierar åtgärdsområden för att klimatanpassa och minimera risker för fastigheter.

– Jag är stolt över det vi tillsammans med våra kunder har åstadkommit under kvartalet. Det är tack vare vår breda kompetens som vi kan utföra de här viktiga uppdragen och därmed bidra till en hållbar utveckling, avslutar Ann-Louise Lökholm Klasson.

Nettoomsättningen ökade med 3 procent till 2 067 MSEK (2 012). Den organiska tillväxten justerad för kalendereffekter var cirka 3 procent. Den organiska tillväxten berodde främst på högre genomsnittliga arvoden, högre intäkter från underkonsulter och ett ökat antal anställda, medan högre frånvaro och en lägre debiteringsgrad hade en negativ påverkan.

Kalendereffekten om fyra färre timmar hade en negativ påverkan om cirka 13 MSEK på nettoomsättning och EBITA, jämfört med föregående år.

EBITA minskade med cirka 5 procent, motsvarande 14 MSEK, justerat för kalendereffekter. EBITA-marginalen minskade till 11,9 procent (13,5). EBITA-minskningen berodde på högre rörelsekostnader, en lägre debiteringsgrad och högre frånvaro, medan högre genomsnittliga arvoden hade en positiv effekt.

Kontakter

Bilder

Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige. Fotograf: Anna W Thorbjörnsson
Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige. Fotograf: Anna W Thorbjörnsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sweco Sverige AB
Sweco Sverige ABSweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 18 500 arkitekter, ingenjörer och andra specialister lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 23 miljarder SEK. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För ytterligare information, välkommen till Sweco Sverige.

Följ Sweco Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sweco Sverige AB

Sweco: EU:s energiåtgärder behövs, men riskerar bromsa energiomställningen om de blir långvariga16.9.2022 07:49:03 CEST | Pressmeddelande

På onsdagen föreslog EU-kommissionen krisåtgärder för energimarknaderna för att sänka européernas elräkningar. Swecos experter anser att de akuta åtgärderna är berättigade för att skydda konsumenterna från alltför höga priser, men påpekar samtidigt att det är viktigt att ingreppen i marknaden blir kortvariga så att de inte bromsar klimatomställningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum