Umeå kommun

Fortsatt medfinansiering av natthärbärge för utsatta EU-medborgare

Dela

Umeå kommun ingår ett idéburet offentligt partnerskap med Umeå Pastorat och Pingstkyrkan i Umeå för att möjliggöra en mötesplats och ett akut natthärbärge för utsatta EU-medborgare och andra utsatta som inte bor stadigvarande i Umeå. Detta enligt ett beslut i kommunstyrelsen.

– Det är dessvärre så att utsatta EU-medborgare fortsätter att söka sig till Sverige och till Umeå och därför är det livsviktigt att det även i framtiden finns akuta lösningar för boende under årets kallaste perioder. Umeå kommun behöver inte sköta allt detta själv utan ser positivt på att stödja det arbete som föreningsliv, ideell sektor, civilsamhälle och föreningar gör för dessa utsatta individer. Därför medverkar kommunen i detta samarbete under ytterligare tre år, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Umeå Pastorat, Pingstkyrkan och Umeå kommun har haft ett samarbete och gemensamt ansvarstagande för utsatta EU-medborgare genom föreningsbidrag och så kallat Idéburet Offentligt Partnerskap, IOP, sedan 2014. Dessa samarbeten har utgått från ett gemensamt mål att minska nöd och lidande bland utsatta EU-medborgare under vistelsen i Umeå genom tillfälliga akuta lösningar om övernattning och mötesplats för att bidra till social delaktighet och öka egenmakten hos målgruppen.

Sedan vintern 2016 har stort antal individer kunnat övernatta på det akuta härbärget och få hjälp genom mötesplatsen. Vintern 2016–2017, när behovet var störst, hade härbärget 55 platser för både vuxna och barn. Vintern 2017–2018 fanns det 12–16 platser på härbärget. Genom det senaste avtalet har det funnits åtta platser på härbärget för utsatta EU-medborgare och andra utsatta personer som inte är stadigvarande boende i Umeå.

Den aktuella överenskommelsen mellan Umeå kommun, Umeå Pastorat och Pingstkyrkan i Umeå innebär att möjliggöra en mötesplats och ett akut natthärbärge under perioden 2021-01-01–2023-04-30 och avser finansiering på 5,2 miljoner kronor under perioden.

Anders Ågren (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, reserverar sig mot beslutet att stödja verksamheten.

– Det är inte kommunens ansvar att finansiera boende, eller något annat under den korta tid man vistas i Sverige. Om föreningar eller privatpersoner vill ordna boende åt utsatta EU-medborgare så är det ju självklart deras sak, men de kan inte räkna med att kommunen ska finansiera det. Det har varit Moderaternas linje även tidigare. Beslutet är olyckligt och fel i sak, säger Anders Ågren.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

”Studiegård” på Dragonskolan ska stötta efter distansstudier4.5.2021 09:06:12 CEST | Pressmeddelande

Under pandemin har gymnasieeleverna tvingats ta ansvar för sina studier på ett helt annat sätt än vad som är normalt. På Dragonskolan arrangeras därför nu en ”studie-gård” för alla elever under varje dag fram till sommaren. – Vi har upprätthållit en god kvalitet på undervisningen genom hela pandemin, men det går inte att sticka under stol med att närundervisning slår all form av distansundervisning, säger Henrik Bolin, samordningsrektor på skolan.

Fortsatt delvis distansundervisning på kommunala högstadie- och gymnasieskolor27.4.2021 08:30:03 CEST | Pressmeddelande

De kommunala högstadie- och gymnasieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning 3-28 maj. – Tyvärr är smittspridningen i Umeåområdet hög, den positiva trend som exempelvis finns i Södra Lappland finns inte här. Vi har därför efter samråd med smittskyddsläkare på Region Västerbotten beslutat att förlänga nuvarande beslut om delvis distansundervisning. Om smittläget ytterligare försämras kan vi snabbt övergå till distansundervisning på heltid, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum