Installatörsföretagen

Fortsatt oklart om lärlingar när Tillväxtverket förtydligar

Dela
Tillväxtverkets ambition är god men myndigheten misslyckas med att förtydliga viktiga regler kring korttidspermittering och lärlingar. Istället för att underlätta för installatörsföretag att behålla lärlingar under corona-pandemin skapas förvirring kring regelverket.
Foto: Johnér
Foto: Johnér

- Reglerna är oförändrade men nu har Tillväxtverket förtydligat att även en lärling kan anses vara ”verksamhetskritisk”. För det enskilda företaget förändrar det inget då det är svårt att själv göra en sådan bedömning och inte värt risken. Men för branschen är lärlingar oerhört kritiska för framtidens kompetensförsörjning och frågan kräver tydlighet, säger Henrik Junzell, förhandlingschef Installatörsföretagen.

Installatörsföretagen har tillsammans med en rad organisationer påtalat vikten av ett fungerande lärlingssystem. Risken är att yrkesutbildningen bromsas upp när företag som söker ersättning för korttidspermittering inte får anställa lärlingar.

- Om företag väljer bort lärlingar får det stora konsekvenser på sikt. Ungdomar som ska ut i arbetslivet genom en lärlingsanställning går miste om 1-2 års utbildning och handledning. Det är oerhört olyckligt för ungdomarna men lika illa för samhället i stort som går miste om el- och vvs-installatörer som ska göra framtidens klimatomställning möjlig, säger Amanda Rafter Ekenman, chef för kompetensförsörjning på Installatörsföretagen.

Regeringens klimatmålsättningar är beroende av samhället elektrifiering och energieffektivisering. För att lyckas krävs personer som kan utföra arbetet. Enligt Installatörsföretagens egna beräkningar av pensionsavgångar och nytillträdande visar att branschen skulle behöva runt 20 000 fler yrkesutbildade för att klara de samhällsmål som politikerna har satt upp för bostadsbyggande och energieffektivisering.

- Låt inte oklara regler försvåra klimatomställningen! säger Amanda Rafter Ekenman.

Fakta lärlingar:

Inom bygg- och installationssektorn är de första 1-2 åren på jobbet en kollektivavtalsreglerad lärlingsanställning med stora utbildningsinslag och handledning. Denna period är oerhört viktig för att individen genom utbildning och handledning hos företaget ska få de yrkeskunskaper som krävs för att i framtiden kunna genomföra sitt arbete.

Kontakter

Bilder

Foto: Johnér
Foto: Johnér
Ladda ned bild

Länkar

Om

Installatörsföretagen
Installatörsföretagen
Ringvägen 100
11860 Stockholm

+46 8 762 76 00https://www.in.se/

Rent vatten, ljus, frisk luft, värme och kyla. Det är viktiga byggstenar i vårt moderna samhälle och förutsättningar som många tar för givet. Vi står nu inför en klimatomställning där smarta installationer har en nyckelroll att spela för att du och jag ska kunna fortsätta leva våra liv som idag – även i framtiden.

Hos oss samlas installationsbranschens företag som steg för steg gör världen mer klimatsmart genom elektrifiering, energieffektivisering och hållbara installationer. Det är våra 3 700 medlemsföretag med sina 56 000 medarbetare som gör det möjligt för Sverige att nå klimatmålen. 

Vi är Installatörsföretagen och vårt uppdrag är brett. Vi stöttar våra medlemsföretag i deras vardag, samtidigt som vi företräder branschen i debatten och arbetar för att trygga framtidens arbetskraft. När installatörerna ska starta, driva eller utveckla sina företag, då står vi vid deras sida och hjälper dem att bli bättre arbetsgivare och mer framgångsrika som företagare.

Tillsammans skapar vi förutsättningarna för ett modernt, klimatsmart och hållbart Sverige. Det är vi som gör det möjligt.

Installatörsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi är en del av Svenskt Näringsliv.

Följ Installatörsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen

Utvidgat lönegolv försenar elnätsutbyggnaden17.4.2024 10:55:06 CEST | Pressmeddelande

Fram till 2033 räknar Svenska Kraftnät med att det krävs investeringar i elnäten på omkring 170 miljarder kronor. Samtidigt riskerar ett nytt lönegolv för arbetskraftsinvandrare att leda till att tio procent av de elektriker som bygger och underhåller Sveriges elnät får lämna Sverige. Detta blir ett dråpslag för elnätsutbyggnaden och förslaget borde därför kastas i papperskorgen, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.

Byggkris spiller över på installationsbranschen – men ljusning finns8.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den totala installationsvolymen minskade med 10 procent under 2023 och kommer att fortsätta minska något under 2024, det visar Installatörsföretagens senaste konjunkturrapport Marknadsläget. Det halverade bostadsbyggandet får effekter på installationsbranschen och många företag skiftar nu fokus från nybyggnation till andra verksamhetsområden. Samtidigt visar rapporten att de norrländska industrisatsningarna innebär en mer positiv utveckling för branschen i norr.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye