If Skadeförsäkring

Fortsatt ökning av självförvållade båtskador under pandemin

Dela

Åren före pandemin gällde 4 av 10 båtärenden stöld medan 5 av 10 var så kallade sjöskador eller båtskador. Under pandemin, 2020 och 2021, rapporterades 2 av 10 skador som stöld medan sjöskadorna var 6 av 10. Det visar den senaste statistiken från försäkringsbolaget If.

Skador som inträffar när man varit ute med båten har ökat, medan stöld av båt och båtmotorer minskat.
Skador som inträffar när man varit ute med båten har ökat, medan stöld av båt och båtmotorer minskat.

Restriktioner och ändrade resebeteenden har inneburit ett rejält uppsving för båtbranschen. Pandemiåret 2021 var ett rekordår när det gäller nya båtägare enligt Sweboat, Båtbranschens Riksförbund.

Försäkringsbolaget If har de senaste åren sett att kunderna allt oftare anmäler en skada som uppstått när man själv varit ute med båten. De senaste åren har de så kallade sjöskadorna ökat med cirka 11 procent. Samtidigt har antalet stölder av båtmotorer och båtar minskat stadigt.

– Det är fantastiskt roligt att fler har upptäckt fördelarna med båtlivet. Samtidigt ser vi en ökning av skador vid tilläggningar och grundstötning. Det är viktigt att lära känna vindar och förhållanden tilll sjöss och ta det säkra före det osäkra. Uppdatera alltid sjökorten och läs på innan du ger dig ut, säger Arvid Böhm, båtexpert på If.

Ifs tips för en lyckad båtsommar

Se till att båten är sjöduglig och att god ordning råder ombord.

Ha alltid med navigationsverktyg, till exempel sjökort eller GPS. Det är svårt att veta vad som gömmer sig under ytan, ta därför alltid den säkra vägen före den osäkra.

Håll god utkik, var beredd att väja och tänk på vilken fart du håller.

Ha alltid nödvändig säkerhetsutrustning med ombord. Alla ombord, vuxna som barn, bär flytväst.

Lyssna på väderleksrapporterna. Är väderutsikten dålig är det bättre att stanna hemma.

Om båten välter, men flyter, stanna kvar vid den. Du är säkrare där än om du börjar simma mot land.

Tala alltid om för anhöriga eller vänner vilket färdmål du har och studera färdvägen om den är okänd för dig. Meddela om du ändrar färdmålet under tiden.

Källa: If

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skador som inträffar när man varit ute med båten har ökat, medan stöld av båt och båtmotorer minskat.
Skador som inträffar när man varit ute med båten har ökat, medan stöld av båt och båtmotorer minskat.
Ladda ned bild

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

If, Svensk Fastighetsförmedling och Anticimex krokar arm och stärker skyddet vid bostadsköp6.10.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

En undersökning som försäkringsbolaget If har gjort bland husägare visar att 66 procent upplevde någon form av oro, frustration eller stress i samband med husköp. Störst är oron för oväntade utgifter och dolda fel. För att dämpa köparnas oro krokar nu If, Svensk Fastighetsförmedling och Anticimex arm. Det skydd som Anticimex och Svensk Fastighetsförmedling erbjudit sedan 20 år kommer nu med hjälp av If utvidgas och skapa ytterligare ekonomisk trygghet för den som köper ny bostad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum