Fortsatt stort intresse för personliga registreringsskyltar
Det finns nu 23 869 personliga registreringsskyltar i Sverige. Det är den högsta siffran hittills. Under 2021 beviljade Transportstyrelsen 3 510 ansökningar om personlig registreringsskylt vilket bekräftar att det stora intresset från året innan fortsätter att hålla i sig.

2020 och 2021 är de två år då flest personliga skyltlicenser beviljats hittills. Totalt finns idag 23 869 personliga skyltar och 18 195 av dem används för närvarande på ett fordon i trafiken.
– Det är personnamn som är den vanligaste teckenkombinationen när man ansöker om personliga skyltar. Vanligt är också namn eller beteckningar på olika bilmodeller, men där sätter ofta bilmärkesinnehavaren stopp då det krävs godkännande från dem, säger Daniel Augustini, tillförordnad sektionschef på Transportstyrelsen.
Möjligheten att skaffa en personlig registreringsskylt infördes 1988. Det kostar idag 6 200 kronor och rätten gäller i tio år. Därefter är det möjligt att förlänga licensen ytterligare fem eller tio år mot ny avgift. Skylten får ha mellan två och sju tecken, kombinationen får inte kunna misstas för ett vanligt registreringsnummer eller vara sådan att den kan medföra olägenhet eller väcka anstöt. Om kombinationen motsvarar ett varumärke krävs godkännande av den som har rätten till det.
Kraftig ökning av antalet avslag
Det är enkelt att ansöka om personlig skylt. Det görs genom Transportstyrelsens e-tjänst ”Personlig skylt”. Just att det är enkelt och kostnadsfritt att skicka in en ansökan är emellertid också en trolig förklaring till att antalet avslag på grund av att kombinationen kan väcka anstöt har ökat kraftigt. Under 2021 avslogs 211 ansökningar av det skälet. En fördubbling jämfört med 2019.
– Känslan är väl att folk testar oss i högre utsträckning och att vi får ta emot många ansökningar som inte alltid känns helt seriösa, säger Daniel Augustini.
Bidrar till ökad trafiksäkerhet
Av avgiften används 600 kronor för administration. Resterande del går in till Skyltfonden som administreras av Trafikverket. Två gånger om året betalar Trafikverket ut medel ur fonden till olika projekt som kan höja trafiksäkerheten inom vägtrafiken. Under de senaste 10 åren har Trafikverket betalat ut över 90 miljoner kronor från fonden.
– Det är inte alla som är medvetna om det, men den som väljer att skaffa en personlig registreringsskylt får inte bara ett personligt utseende i trafiken. Man är också med och bidrar till ökad trafiksäkerhet, säger Daniel Augustini.
Listor över beviljade personliga skyltar under 2021 per län/kommun finns tillgängliga via Transportstyrelsens presstjänst, press@transportstyrelsen.se alt 010-495 43 00.
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Allvarlig brist på uppblåsbara flytvästar4.5.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Flera olyckor har inträffat med flytvästar som inte fylls med luft när de hamnar i vattnet. Därför uppmanas nu alla som har en uppblåsbar flytväst att kontrollera västen före användning.
Nu krävs förarbevis för vattenskoter2.5.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Från och med nu måste den som kör vattenskoter ha förarbevis. Det gäller sedan den 1 maj i år. Förarbevis får den som genomgått utbildning och har ett godkänt prov från någon av Transportstyrelsen godkända utbildare. Förarbeviset uppvisas antingen digitalt eller med ett fysiskt kort. Den som kör vattenskoter utan förarbevis efter den 1 maj 2022 riskerar att straffas med böter.
Stor osäkerhet för flygets återhämtning29.4.2022 13:25:30 CEST | Pressmeddelande
Osäkerheten kring flygets återhämtning efter pandemin är fortsatt hög. Dock ser passagerarna ut att återvända. Det visar Transportstyrelsens passagerarprognos för åren 2022-2028.
Förarbevis för vattenskoter från 1 maj4.4.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Från och med den 1 maj 2022 krävs förarbevis för att köra vattenskoter. Förare måste då kunna visa att de genomgått en förarutbildning med godkänt resultat. Det görs genom uppvisande av ett digitalt förarbevis, alternativt ett fysiskt kort. Den som därefter kör vattenskoter utan förarbevis kan straffas med böter.
Klart för drönartest i Göteborgs skärgård14.3.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska Sjöräddningssällskapet har ansökt om att på prov få flyga drönare i sin räddningsverksamhet i Göteborgs skärgård. Nu har Transportstyrelsen godkänt ansökan och från och med i dag får sjöräddningen flyga drönare utom synhåll i det aktuella området.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum