Dagens Samhälle

Fortsatt strid om nattbemanning

Dela

Trots skärpta krav är nattbemanningen ofta för låg på många äldreboenden i landet. De boende, bland dem många med demens, blir fortfarande inlåsta i strid mot lagen. Det visar Dagens Samhälles granskning av Ivos tillsynsärenden.

 
Efter många larm om för låg nattbemanning på landets äldreboenden beslutade regeringen 2016 om en ny, skärpt bestämmelse i socialtjänstförordningen. Den säger att det dygnet runt ska finnas personal som ”utan dröjsmål kan uppmärksamma om en boende behöver hjälp och stöd”.

Men enligt Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har varken mängden klagomål eller antal vitesförelägganden som rör nattbemanning minskat sedan dess.

Ivo har använt den nya bestämmelsen i sin tillsyn av äldreboenden sedan den trädde i kraft, och påpekat missförhållanden som beror på personalbrist nattetid i ett fyrtiotal ärenden.

Dagens Samhälle har granskat ärendena. I åtta fall har myndigheten hotat med viten på mellan 300 000 och 1,5 miljoner kronor.

Fem fall gäller vårdföretagen Vardaga och Attendo, som var för sig har överklagat sina viteshot i domstol. Bolagen menar att de lever upp till lagens krav, bland annat med hjälp av ny teknik.

Det fall som har nått längst har nyligen fått prövningstillstånd i kammarrätten. Domen där kan bli prejudicerande för nattbemanningen i hela landet.

Hela artikeln bifogas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum