Skogssällskapet

Fortsatt uppåt för priser på skog och virke i Uppland

Dela

Priserna för skogsfastigheter ligger på höga nivåer i hela landet. Trenden är densamma för virkesmarknaden, där virke säljs till rekordpriser. I Uppland är det de högsta virkespriserna sedan 2011.

Våren 2018 noterades en kraftig prisutveckling på virke i Uppland, och Skogssällskapets Skogsindex® för hösten visar att utvecklingen fortsätter i oförminskad takt. För skogsfastigheterna är utvecklingen mer försiktig.

– Priserna på skogsmark ökar fortfarande något, men inte alls i samma takt i jämförelse med virkespriserna som fortsätter att öka rejält, säger Anders Ekholm, fastighetskonsult med bas i Uppsala.

De ökande virkespriserna gör att skillnaden mellan marknadspris och avkastningsvärde för skogsfastigheter i regionen är mindre än på länge.

– I Uppland, och andra storstadsregioner är det vanligt att man betalar för andra värden än fastighetens avkastning – som jakt och närheten till sin bostad. Nu minskar den komponenten vilket betyder att avkastningsvärdet för fastigheten utgör en större del av priset du betalar, säger Anders Ekholm.

De stigande priserna på skogsmark i södra och mellersta Sverige matchas av ökande priser även i de norra delarna av landet. Procentuellt är det i norra Sverige som den största prisutvecklingen sker jämfört med Skogsindex våren 2018.

Efterfrågan på virke är hög i hela landet, och producenter av trävaror och massa- och pappersprodukter har en stark marknad i ryggen. Det låga ränteläget och högkonjunkturen är viktiga orsaker, men en framtidstro och optimism i branschen kan vara en annan viktig faktor när det talas allt mer om nanoteknik, biokompositer och energiproduktion från skogen.

– Vi ser stora investeringar i skogsindustrin på olika håll, och det påverkar såklart virkesmarknaden här i Uppland, säger Anders Ekholm.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Skogssällskapet
Skogssällskapet
Box 11374
404 28 Göteborg

0771 22 00 44https://www.skogssallskapet.se

Skogssällskapet är en fristående aktör i skogsnäringen. I mer än hundra år har vi arbetat för en hållbar utveckling i skogen. Våra skogsförvaltare sköter skog åt privata och offentliga skogsägare i Sverige, Finland, Lettland och Litauen. I Sverige har vi kontor över hela landet – från Vilhelmina i norr till Hässleholm i söder. Vi sköter skogen utifrån varje ägares egna mål och har inga ägarintressen i industrier. Skogssällskapet äger också egen skog. Vinsterna från förvaltningen av egen och kunders skog återinvesterar vi i kunskapsutveckling. Varje år delar vi ut mellan 15 och 20 miljoner kronor, vilket gör oss till en av Sveriges största privata finansiärer av forskning om skog och naturvård.

Följ Skogssällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogssällskapet

Vem bestämmer över skogen? Nytt nummer av tidningen Skogsvärden29.11.2018 11:24:14 CETNyheter

Många är överens om att man vill ha en mer varierad skogsskötsel i de svenska skogarna. Samtidigt visar forskning att många markägare upplever det som riskfyllt att göra stora avsteg från hur de tidigare har skött skogen. Så hur kan då skogsägare inspireras till en mer varierad skogsskötsel? Och vilka blir konsekvenserna om samhället inte tar tillvara skogsägarens goda vilja att bruka skogen hållbart? I nya numret av tidningen Skogsvärden samlade vi fyra personer med olika perspektiv på skogsägande för ett samtal om detta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum