Upplands Väsby kommun

Fortsatt uppgång för naturkartan och Väsbys sevärdheter

Dela

Intresset för naturupplevelser i Upplands Väsby är fortsatt stort. Besöken på Upplands Väsbys sidor på naturkartan.se ökade med över 300 procent förra året.

Calmare hage. Foto: Henrik de Joussineau
Calmare hage. Foto: Henrik de Joussineau

Naturkartan.se är en nationell webbaserad tjänst som tipsar om naturupplevelser i landet. Via naturkartan kan man söka på besöksmål i olika kommuner. Upplands Väsby kommuns sidor besöktes 56 503 gånger förra året, vilket är en ökning med mer än 300 procent jämfört med 2019. Den växande trenden ser ut att hålla i sig under första kvartalet av 2021. Bland kommunens naturvårdare märks också en ökning av antalet besökare vid de miljöer man tipsar om.

– Det är jätteroligt att Väsbybor är ute i naturen och upptäcker de sevärdheter som finns i vår närmiljö. Framför allt är det viktigt för folkhälsan att människor är ute och rör sig, säger Roland Storm (VB) som är ordförande i teknik- och fastighetsutskottet.

Han påpekar att man inte behöver åka långt för att komma ut i naturen och ägna sig åt friluftsliv. Förutom Folkparksberget tipsar han om Eddaparkens gravfält vid Sjukyrkoberget. Gravfältet är från bronsåldern och har nyligen färdigställts som ett trevligt besöksmål för historieintresserade.

– Ett lite annorlunda tips är också de många runstenar som vem som helst kan vandra till i kommunen, säger historieintresserade Roland Storm.

Naturförvaltaren Henrik de Joussineau tipsar om sjön Fysingen och Calmare hage. Det finns mer information om båda utflyktsmålen på naturkartan som du hittar på webben eller i mobilappen.

– Visst är det en coronaeffekt att fler vistas i naturen, men jag tror att intresset kommer att hålla i sig även efter pandemin. Jag tror att många har hittat en ny livsstil - att vara ute i naturen, vilket är glädjande. Det innebär samtidigt nya utmaningar för oss som kommun, att kunna möta det hårdare trycket på naturen som vi har till ansvar att vårda och skydda.

Webbplatsen naturkartan.se hade på nationell nivå 1,72 miljoner besökare förra året, vilket var en ökning med 167 procent jämfört med 2019. Även antalet nedladdningar av Naturkartan-appen ökar.

FAKTA: Naturkartan

Naturkartan är ett verktyg för att skapa friluftsguider för webb och mobil. Tjänsten används av myndigheter, företag och kommuner för att inspirera och vägleda folk till ett rikare friluftsliv.

Målet för Upplands Väsby kommun är att göra det enkelt och inspirerande för alla att upptäcka naturupplevelserna i närmiljön. Tjänsten nås via kommunens webbplats och finns även som en app till mobilen.

Kontakter

Bilder

Calmare hage. Foto: Henrik de Joussineau
Calmare hage. Foto: Henrik de Joussineau
Ladda ned bild

Länkar

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 47 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum