Region Örebro län

Förtydligande av regler för rullstolar på bussen

Dela

Elektriska rullstolar är godkända på Länstrafikens bussar så länge de håller sig inom gällande mått- och viktangivelser. Därom ska det inte finnas några tvivel och därför förtydligar nu samhällsbyggnadsnämnden gällande regelverk.

- Reglerna har inte varit glasklara och under den senaste tiden har vi sett exempel på hur de har tolkats på olika sätt av olika personer. Så får det naturligtvis inte vara och därför har vi uppdaterat och förtydligat skrivningarna i våra resevillkor, säger Nina Höijer (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

De nya, tydligare skrivningarna säger att rullstolar, rollatorer och andra likvärdiga tekniska hjälpmedel som är kortare än 1,2 meter, smalare än 0,7 meter och som inklusive resenären väger mindre än 300 kilo är välkomna ombord i mån av plats.

Dessutom tydliggör nämnden nu också förarnas ansvar i samband med att rullstolsburna reser med Länstrafikens bussar.

- Våra förare ska bland annat hjälpa resenär med funktionsnedsättning genom att fälla ut bussens ramp om det kan underlätta och om det finns behov och önskan om det, säger Nina Höijer.

Nina Höijer hoppas att de nya skrivningarna ska bidra till trygghet hos både resenärer och förare genom att tydligt visa vad som gäller. Men hon är medveten om att det även framöver kan uppstå situationer som befinner sig i ett gränsland.

- När det är dags för påstigning är tiden ofta knapp, och det är inte alldeles enkelt att avgöra om en elrullstol håller sig inom de tillåtna mått- och viktgränserna Men jag hoppas att det i dessa fall kan föras en dialog som leder till en trafiksäker lösning som alla är tillfreds med, säger Nina Höijer.

Kontakt

Nina Höijer, samhällsbyggnadsnämndens ordförande, telefon: 072-08 53 410

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nina Höijer
Nina Höijer
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum