Förtydligande om information till Utbildningsdepartementet om resultaten i PISA
Skolverket hade en föredragning om PISA-resultatet för Utbildningsdepartementet den 2 december 2019, dagen före undersökningen publicerades.
- Vid föredragningen sade vi inte någonting som signalerade att det skulle ha förekommit felaktigheter. Tvärtom framförde vi att vår bedömning var att resultaten för 2018 var tillförlitliga, trots de höga exkluderingarna, säger generaldirektör Peter Fredriksson.
Vid föredragningen var fokus på att presentera resultaten – det vill säga att elever i Sverige presterade på samma nivå i PISA 2018 som i PISA 2015 och på en högre nivå än i PISA 2012. Vi tog även upp de höga exkluderingstalen och redogjorde för de förklaringar som vi såg till de höga exkluderingarna. Vi tog också upp att OECD hade godkänt de höga exkluderingarna och våra data totalt sett. Vår bedömning var att resultaten för 2018 var tillförlitliga och på samma nivå som resultaten 2015, samt bättre än resultaten 2012. Detta kommunicerades till departementet vid dragningen.
Skolverket nämnde även att det fanns en viss underrepresentativitet bland utlandsfödda i PISA 2018. Vi sa också att vi inte bedömde att den underrepresentativiteten av utlandsfödda elever hade någon avgörande betydelse för resultatbilden i studien 2018 eller för resultatutvecklingen mellan åren, eftersom det fanns liknande underrepresentativitet i 2015 och i 2012 års PISA-undersökning. Vi redogjorde inte för några fotnoter i rapporten.
Nyckelord
Kontakter
Skolverkets Presstjänst
Vi kan hjälpa dig som är journalist att hitta rätt person att prata med eller intervjua. Dessutom kan vi ge dig aktuell information om Skolverket och vår verksamhet.
Om
Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.
Följ Skolverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skolverket
Nyanlända elever ska få bättre förutsättningar att lära sig svenska31.5.2022 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
För att fler elever ska lära sig svenska och nå målen i skolan bör svenska som andraspråk kompletteras med en ny grundläggande del för nybörjare. Dessutom behövs tydligare regler, kompetensutveckling och mer stöd till både lärare och rektorer. Det är några av Skolverkets förslag till regeringen om hur ämnena svenska och svenska som andraspråk kan förbättras.
Särskilt stöd i grundskolan sätts in för sent21.4.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen elever som får särskilt stöd är högst i årskurs nio, vilket innebär att stödet sätts in i slutet av grundskolan. Särskilt stöd är vanligare bland pojkar än bland flickor. Mönstret har sett likadant ut de senaste åren. Det visar ny statistik från Skolverket om särskilt stöd i grundskolan läsåret 2021/22.
Lärarbehörigheten ökar i gymnasiet31.3.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen behöriga lärare i gymnasieskolan har ökat, från 82,4 procent föregående läsår till 83,5 procent i år. I grundskolan är andelen behöriga lärare på samma nivå som förra läsåret, 71 procent. Högst andel behöriga lärare finns fortsatt i förskoleklassen, drygt 86 procent. Det visar Skolverkets statistik över pedagogisk personal i skolan läsåret 2021/22.
Skolans digitalisering går framåt – men en del återstår28.2.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande
När det gäller att använda digitaliseringens möjligheter så har skolan kommit en bra bit på väg. Det återstår dock en del arbete för att nå målen i digitaliseringsstrategin. Det finns fortfarande skillnader i arbetet med att stärka elevers och lärares digitala kompetens och i tillgången till digitala verktyg. Det visar en nationell uppföljning som Skolverket redovisar till regeringen.
Skolverket inrättar kontor på 10 orter24.2.2022 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Skolverket inrättar tio regionala kontor för att regelbundet ha dialog med alla skolhuvudmän. Först ut är Härnösand, följt av Malmö och Luleå. Det är en del av ett regeringsuppdrag för att skolan ska bli mer likvärdig, att kvaliteten ska stärkas och att fler barn och elever ska nå målen. De nya kontoren samlokaliseras med Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum