Åklagarmyndigheten

Förundersökning inledd för misstanke om brott mot meddelarfriheten

Dela

Åklagare har inlett förundersökning för misstanke om brott mot meddelarfriheten i ett av media uppmärksammat ärende om visselblåsare.

– Jag har beslutat att inleda en förundersökning eftersom det räcker att det finns anledning att anta att ett brott har förövats som ligger under allmänt åtal, säger kammaråklagare Anette Fassl vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm.

Ingen person är delgiven misstanke om brott.

En förundersökning inleds för att inom lagens råmärken kunna utföra vissa utredningsåtgärder som annars inte är möjliga.

– Jag har gett direktiv till polisen om att utföra ett antal utredningsåtgärder, bland annat att samla in och sammanställa material som förekommit i media om den aktuella händelsen, säger kammaråklagare Anette Fassl.

Då förundersökningen befinner sig i sitt inledande skede kan inte åklagaren lämna några fler upplysningar i nuläget.

Åklagarmyndighetens ärendenummer: AM-59504-21


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum