Volkswagen Group Sverige AB

Förvandla gammalt till nytt: Volkswagen Group Components påbörjar återvinning av batterier

Dela

Volkswagen Group Components har startat koncernens första anläggning för återvinning av elbatterier i Salzgitter. Volkswagen-koncernen tar därmed ännu ett steg mot hållbart helhetsansvar för elbilarnas batterier.

Demontering av uttjänta elbatterier för återvinning.
Demontering av uttjänta elbatterier för återvinning.
  • Pilotanläggningen i Salzgitter tas i drift
  • Målet är att uppnå en sluten process för återvinning av värdefulla råvaror från litiumjonbatterier
  • Styrelseledamot Thomas Schmall: ”En framtidsinriktad fråga som ger ett stort bidrag till klimatskydd och råvaruförsörjning”

Den 29 januari startade Volkswagen Group Components koncernens första anläggning för återvinning av elbatterier i Salzgitter. I och med detta tar Volkswagen-koncernen ytterligare ett steg mot hållbart helhetsansvar för hela värdekedjan i elbilarnas batterier. Målet är en industrialiserad återvinning av värdefulla råvaror som litium, nickel, mangan och kobolt i en sluten slinga tillsammans med aluminium, koppar och plast med en återvinningsgrad på mer än 90 % på lång sikt.

Det unika med Salzgitter-anläggningen är att den endast återvinner batterier som inte längre kan användas till annat. Innan batteriet återvinns görs en analys om batteriet fortfarande är tillräckligt kraftfullt för att få en andra livslängd i mobila energilagringssystem som den flexibla snabbladdningsstationen eller den mobila laddningsroboten. Större volymer batterireturer förväntas inte förrän tidigast i slutet av 2020-talet. Därför har anläggningen konstruerats för att initialt återvinna upp till 3 600 batterisystem per år under pilotfasen, vilket motsvarar cirka 1 500 ton. I framtiden kan systemet skalas upp för att hantera större kvantiteter vartefter processen optimeras.

– Volkswagen Group Components har tagit ytterligare ett steg mot hållbart helhetsansvar för batterier som en nyckelkomponent i elektrisk mobilitet, sade Thomas Schmall, styrelseledamot i Volkswagen AG, Technical Division, och ordförande för Volkswagen Group Components styrelse, och tillade:
– Vi implementerar en hållbarhetscykel för återvinningsbart material – och spelar en banbrytande roll i branschen för denna framtidsinriktade fråga med stor potential för klimatskydd och råvaruförsörjning.

Den innovativa och CO2-besparande återvinningsprocessen kräver inte energiintensiv smältning i masugn. De använda batterisystemen levereras, urladdas och demonteras. De enskilda delarna mals till granulat i en kvarn och torkas. Förutom aluminium, koppar och plast ger processen också värdefullt "svart pulver", som innehåller viktiga råvaror för batterier, som litium, nickel, mangan och kobolt samt grafit. Separationen och bearbetningen av de enskilda ämnena genom hydrometallurgiska processer – med vatten och kemiska medel – utförs därefter av specialiserade samarbetspartners.

– Resultatet blir att viktiga komponenter i gamla battericeller kan användas för att producera nytt katodmaterial, förklarar Mark Möller, chef för Technical Develpment & E-mobility.

– Forskning visar att återvunna batteriråvaror är lika effektiva som nya. I framtiden har vi för avsikt att stödja vår produktion av battericeller med det material vi återvinner. Med tanke på att efterfrågan på batterier och tillhörande råvaror kommer att öka drastiskt kan varje gram återvunnet material bli till nytta.

CO2-besparingarna beräknas till cirka 1,3 ton per 62 kWh batteri tillverkat med katoder från återvunnet material och med grön el.

Extramaterial: faktablad, filmer och fotografier finns på Volkswagen Newsroom

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Demontering av uttjänta elbatterier för återvinning.
Demontering av uttjänta elbatterier för återvinning.
Ladda ned bild
Andreas Salewsky (höger), fabrikschef Volkswagen Group Components Salzgitter, och ordförande i det lokala arbetarrådet Dirk Windmüller startar återvinningsanläggningen.
Andreas Salewsky (höger), fabrikschef Volkswagen Group Components Salzgitter, och ordförande i det lokala arbetarrådet Dirk Windmüller startar återvinningsanläggningen.
Ladda ned bild
Nytt råmaterial processas och återvinns.
Nytt råmaterial processas och återvinns.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Volkswagen Group Sverige AB
Volkswagen Group Sverige AB
Hantverksvägen 9
151 88 Södertälje

+46 8 553 865 00http://www.volkswagengroup.se

Volkswagen Group Sverige AB (VGS) är Sveriges största bilimportör och marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT och Porsche. Under 2020 sålde Volkswagen Group Sverige AB och dess märken totalt 85 844 personbilar och hade därmed en marknadsandel på 29,4 procent av den svenska personbilsmarknaden. Dessutom sålde VGS 10 133 lätta transportbilar vilket är 32,7 procent av transportbilsmarknaden. Volkswagen Group Sverige AB är ett helägt dotterbolag till Europas största biltillverkare Volkswagen AG, som sålde 9,3 miljoner bilar på världsmarknaderna under 2020.

Följ Volkswagen Group Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Group Sverige AB

Europeisk VD-allians för en ambitiös klimatstrategi22.3.2021 11:43:27 CET | Pressmeddelande

10 europeiska företagsledare investerar 100 miljarder euro för att minska koldioxidutsläppen från sina företag och produkter, som en del av företagsstrategin, och efterlyser långtgående klimatskyddsåtgärder. "CEO Alliance for Europe's Recovery, Reform and Resilience" bildades 2020 som ett sektorövergripande klimatskyddsprojekt, för att samarbeta kring praktiska lösningar. Alliansen strävar efter en kontinuerlig konstruktiv dialog med EU-kommissionen.

Volkswagen-koncernen använder plattformar för framtidens fordon och tjänster16.3.2021 18:47:44 CET | Pressmeddelande

Volkswagen-koncernen ökar takten i sin omställning till att bli en ledande leverantör av individuell mobilitet för en elektrifierad och fullt uppkopplad tid. För detta ändamål kommer koncernen att systematiskt förbättra sin framgångsrika plattformsstrategi. I framtiden ska fordon och tjänster från koncernens varumärken baseras på i stort sett standardiserade tekniska plattformar.

Volkswagen-koncernen samarbetar med Microsoft för att påskynda utvecklingen av automatiserad körning15.2.2021 11:00:49 CET | Pressmeddelande

Volkswagen-koncernen stärker sina möjligheter i utvecklingen av automatiserade körfunktioner (AD). Koncernens mjukvaruföretag Car.Software Organization ska samarbeta med Microsoft för att bygga en molnbaserad Automated Driving Platform (ADP) på Microsoft Azure och använda dess beräknings- och datafunktioner för att leverera automatiserade körupplevelser ännu snabbare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum