
Fossilt kol ersättas med biokol vid järngjutning
Idag används rent kol för främst två anledningar: dels som legeringsämne för rätt sammansättning av gjutjärnet, dels som additiv i bentonitbunden formsand. Tanken är att sluta bryta fossilt kol för de här användningsområdena och i stället använda kol som redan cirkulerar på jordytan och i atmosfären. Resultatet blir att nettotillförseln av kol och koldioxid till atmosfären upphör och att kol som redan cirkulerar i ekosystemen används effektivare.
Kunskapsläget hur man använder biokol i de här processerna är mycket lågt. Projektets arbete inriktas därför till en början mot lämpliga tekniska kvaliteter av biokol och hur de ska tillsättas till smältan på bästa sätt. Samtidigt undersöks om biokol förändrar formsandens egenskaper. Parallellt med detta kommer substitutionen att miljöbedömas, dels ur ett livscykelperspektiv, dels ur emissionssynpunkt. Eftersom syftet är att minska klimatpåverkan så behöver eventuella emissioner av andra organiska ämnen, som kanske påverkar klimatet i ännu högre grad, utredas.
Den första delen av arbetet utförs i testbädden på RISE försöksgjuteri och på gjuterilaboratoriet. När biokolet kan tillsättas på ett lämpligt och säkert sätt, flyttas försöken till gjuteriernas egen produktion.
- I det här projektet ska fossilt kol substitueras med biokol i smältprocessen och bentonitbonden formsand i järngjuterier. För att kunna nå detta mål behöver vi hitta rätt sammansättning och kvalitet för biokol som kan användas, men också den teknik som fungerar bäst. Miljöeffekten av att ersätta fossilbaserat kol med biokol vid järngjutning kommer att utvärderas. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med svensk industri för att minska utsläppt av växthusgaser i gjuteriprocessen och nå klimatmålen, säger Mahsa Saeidpour, forskare på RISE samt projektledare för ReFound.
ReFound har en total budget på 2,8 miljoner kronor, varav 1,4 miljoner kronor kommer från Vinnova.
Inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material så satsas nu över 24 miljoner kronor i programmets utlysning ”Hållbar metallindustri - Materialförsörjning”. Det är sju nya forskningsprojekt som nu har beviljats stöd från den svenska innovationsmyndigheten Vinnova.
Nyckelord
Kontakter
Lotta SörlinBiträdande programchefMetalliska material
Tel:08 679 17 03lotta.sorlin@jernkontoret.seRasmus ÖstlundProjektkoordinator, Metalliska material
Tel:08 679 17 24rasmus.ostlund@jernkontoret.seBilder
Om
Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material syftar till att förverkliga den strategiska forsknings- och innovationsagendan Nationell samling kring metalliska material. Programmet är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas satsning på strategiska innovationsprogram och samlar Sveriges metallindustrier: Stål, aluminium, hårdmetall, gjutstål, gjutjärn och gjutna icke-järnmetaller.
Följ Metalliska material
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Metalliska material
Blicken mot framtiden på Metalliska materials programkonferens21.3.2023 08:36:43 CET | Pressmeddelande
Den 15–16 mars 2023 samlades nära 200 personer för att delta i det strategiska innovationsprogrammet Metalliska materials årliga programkonferens på Skogshem & Wijk på Lidingö i Stockholm. Denna gång var det tioårsjubileum för den sedvanligt mycket välbesökta konferensen. Under dessa tio år har programkonferensens placerat sig som Sveriges främsta mötesplats för metallforskning, med deltagare från såväl industri och akademi som forskningsinstitut och myndigheter.
Positiv nioårsutvärdering för Metalliska material21.12.2022 08:27:07 CET | Pressmeddelande
Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material har under året genomgått sin nioårsutvärdering. Resultatet av utvärderingen visar att Metalliska är ett mycket välskött program och lyfter bland annat hur Metalliska material har axlat rollen som nationell kraftsamlande aktör och samverkansplattform för svensk metallforskning.
Nytt projekt introducerar additiv tillverkning inom jordbrukssektorn22.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
AMjord, ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, syftar till att öppna en stor och viktig bransch för metallisk additiv tillverkning, nämligen jordbrukssektorn. Då mer specifikt den utrustning som används för jordberedning, som behöver nyttja de mest nötningsbeständiga metaller som finns att tillgå, eftersom verktygsnötningen försvårar ett effektivt och hållbart jordbruk.
Nytt projekt ska stärka stålindustrins omställning21.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Målet med OXELHY, ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, är att visa på styrkor och möjligheter med att använda elektrisk värmning eller väteförbränning jämfört med konventionella metoder vid återvärmning av stål. Detta för att främja en mer resurseffektiv och koldioxidneutral ståltillverkning.
Nytt projekt ska möta behov från svensk stålindustri18.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett tidigare Vinnovaprojekt utvecklades för svensk stålindustri ett lättanvänt integrerat beräkningsverktyg, MICAST, som kan förutsäga utvecklingen av mikrostruktur och defekter vid gjutning av stål. Detta nya projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, kallat MICAST III, kommer att vidareutveckla MICAST för att möta fler behov från svensk stålindustri.