Kungl. Patriotiska Sällskapet

Fostrargärningsmedaljen 2019 till Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling, Gapminder

Dela

Kungl. Patriotiska Sällskapet delar 2019 ut åtta näringslivsmedaljer och två fostrargärningsmedaljer. Medaljerna överlämnas av Prins Carl Philip under årshögtiden på Riddarhuset den 15 maj.

Den svenska stiftelsen Gapminders pedagogiska gärning har gett eko i hela världen. Nu tilldelas grundarna Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling Kungl. Patriotiska Sällskapets medalj för betydande fostrargärning. Den engelska benämningen är Medal for Education and Formation. 

Sällskapets motivering
Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling tilldelas Kungl. Patriotiska Sällskapets Fostrargärningsmedalj för sitt revolutionerande arbete med stiftelsen Gapminder. Stiftelsen grundade de år 2005, tillsammans med framlidne Hans Rosling, och har som syfte att ge en mer faktabaserad världsbild genom att undanröja missuppfattningar och fördomar om global utveckling. Anna och Ola har utvecklat en rad dataverktyg för att på ett pedagogiskt lättillgängligt sätt visualisera och animera statistik. De vill framkalla en synvända – få oss alla att tänka på ett nytt och mer välgrundat sätt om världen. Med liv och lust har de satt igång lärandeprocesser över hela världen.

– När vi startade Gapminder hade vi visionen att vi skulle bygga ihop all världens officiella publika data, så att Kofi Anan skulle kunna använda det i sitt beslutsfattande på FN, berättar Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling. 

Årets mottagare av Fostrargärningsmedaljen håller efter utdelningen årets högtidstal, ”Gapminder – En faktabaserad världsbild”. 

Om Fostrargärningsmedaljen – för betydande fostrargärning
År 1830 beslöt Sällskapet att instifta en utmärkelse i form av ett silverkors att utdelas som belöning för berömvärd fostrargärning. Medaljen har numera en annan form med Sällskapets emblem som motiv. Den senaste varianten av denna version är designad av Stefan Siljemar på Svenska Medalj AB under våren 2019. Medaljen utdelas i första storleken (motsvarande 11:e storleken) inom »uppfostrans och lärandets områden« efter förslag från ledamöter av Sällskapet.

Vid samma tillfälle delas Näringslivsmedaljen ut till följande

  • Ayad Al-Saffar, Axcent of Scandinavia/Ur & Penn, Upplands Väsby
  • Björn Brandt och Sten Brandt, Bröderna Brandt Bil, Uddevalla
  • Fredrik Lundberg, L E Lundbergföretagen, Stockholm
  • Björn Löfstedt, Index Braille, Gammelstad
  • Maud Spencer, Svalson, Öjebyn
  • Charlotta och David Zetterström, Fabrique, Stockholm

Dessutom kommer en näringsmedalj att delas ut till Bo Hilleberg (grundare av Hilleberg the Tentmaker, Östersund) som inte kunde närvara vid utdelningen 2018.

Mer information
För mer information välkommen att kontakta ständige sekreterare Kjell Blückert på kjell.bluckert@kungligapatriotiskasallskapet.se eller 070-278 76 62 alternativt biträdande sekreterare Anette Jonsson på anette.jonsson@kungligapatriotiskasallskapet.se eller 070-278 74 63.

Nyckelord

Bilder

Om

Kungl. Patriotiska Sällskapet
Kungl. Patriotiska Sällskapet
Eriksbergsgatan 12A
114 30 Stockholm

08 - 611 12 62https://kungligapatriotiskasallskapet.se/

Kungl. Patriotiska Sällskapet är sedan över 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772. En patriot är och var en människa som verkar för det allmänna bästa och inte bara för egen vinning. Sällskapets syfte är att stödja landets utveckling. 

Sällskapet förvaltar fonder på en halv miljard kr och delar årligen ut ca 15 Mkr i bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål.

Med Sällskapets medaljer premieras uppskattade arbetsinsatser och betydande gärningar. Med Näringslivsmedaljen uppmärksammas årligen nydanande insatser i näringslivet. Fostrargärningsmedaljen utdelas som belöning för berömvärd gärning inom uppfostran och lärandets områden.

Följ Kungl. Patriotiska Sällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Patriotiska Sällskapet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum