Stockholms stad

Fotbollsfest kommer till stan

Dela

Den 24 maj klockan 20.45 spelas finalen i Europa League mellan Manchester United och Ajax på Friends Arena i Solna. Finalen uppmärksammas av människor över hela världen och många vill komma och se matchen på plats. Fotbollsfesten syns inte bara på arenan, utan också på flera platser runt om i Stockholm. Att vara värd för ett så stort internationellt evenemang ligger i linje med stadens ambition som en evenemangsstad.

Invigning av ny fotbollsplan i Husby

Europeiska fotbollförbundet UEFA har skänkt en fotbollsplan i konstgräs till Lofotenparken i Husby, en så kallad maxi-pitch. Planen invigs den 23 maj, dagen innan Europa League-finalen spelas på Friends Arena.

Alvin 2,5 år som bor intill – en liten kille med stora drömmar – sparkar första bollen klockan 10.00. Därefter spelas en minicup med mixade lag från Kvarnbackaskolan och Oxhagsskolan. Barn från Kulturskolan, idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) och en känd fotbollsprofil medverkar också vid invigningen 11.00.

Festligheter i Kungsträdgården

Inför finalen intar fotbollsfesten Kungsträdgården med fyra dagar av aktiviteter för hela familjen, 20–21 och 23–24 maj.

Fontänytan vid Kungsträdgården förvandlas till en fotbollsplan och skridskobanan till ett stort aktivitetsområde. Här kan du spela fotboll i alla dess former – passa på att prova spontanfotboll, blindfotboll, gå-fotboll, straffläggning och rullstolsfotboll.

Europa League-pokalen kommer att finnas på plats för fotografering och på scen blir det uppträdanden av elever från Kulturskolan.

Svenska Fotbollförbundet är arrangör för aktiviteterna i Kungsträdgården.

Uppträdande av Axwell Ingrosso och kulturelever

Axwell Ingrosso och 150 elever från Kulturskolan uppträder på öppningsceremonin. Eleverna uppträder inför ett fullsatt Friends Arena och upp mot 200 miljoner tv-tittare.

Trafikavspärrningar

Stockholms stad

På matchdagen den 24 maj görs två olika platser i ordning för de båda lagens fans, så kallade Fan Meeting Points:

  • Manchester Uniteds fans samlas på Rörstrandsgatan mellan Norrbackagatan och Birkagatan i Vasastaden
  • Ajax fans samlas på Fleminggatan mellan Wargentinsgatan och Norra Agnegatan på Kungsholmen. 

Svenska Fotbollförbundet arrangerar tillsammans med finallagen aktiviteterna på platserna.

På båda platserna kommer avspärrningar att göras. Boende och näringsidkare i området får särskild information.

Solna stad

  • Bussparkering för lagens fans på Enköpingsvägen, Galoppvägen, Solnavägen, Frösundaleden, del av Huvudstagatan, Gränsgatan samt Sundbybergsvägen.
  • Begränsad framkomlighet och sänkt hastighet (30 km/h) på Enköpingsvägen den 24 maj. Ett körfält avstängt i vardera riktningen, risk för köbildning.

Varför vill staden ha stora evenemang i Stockholm?

– En mångfald av evenemang gör Stockholm till en attraktiv stad. Därför vill vi ha allt från lokala festivaler till stora evenemang som Eurovision Song Contest eller Europa League i Stockholm. Stora evenemang profilerar vår stad och skapar synlighet för Stockholm internationellt, och har även en positiv inverkan på vår ekonomi, säger Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör i Stockholms stad.

Fotboll är en av de populäraste sporterna i Stockholm, med cirka 80 000 aktiva spelare runt om i staden.

Presskontakt

Svenska Fotbollförbundet – fotbolls- och arrangörsfrågor. 070 345 09 65.

Stockholms stad

  • Stadsledningskontoret – övergripande frågor om evenemangsstaden Stockholm. 08-508 29 999
  • Trafikkontoret – trafikfrågor och avspärrningar i Stockholm. 08-508 26 282
  • Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning – frågor om invigning av fotbollsplan i Husby. 08-508 01 219

Solna stad – trafikfrågor och avspärrningar i Solna. 08-746 12 00

Polisen – presskontakt. 010-56 373 59

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Hantverkargatan 3
105 35 Stockholm

+46 8 508 290 00http://stockholm.se/presskontakt

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss till exempel i skolan, på äldreboenden, i parken och när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med en hög grad av decentraliserat ansvar. Det innebär att besluten i stor utsträckning fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Årets Bragdpris till stockholmarna för insatserna i samband med terrorattacken 7 april27.10.2017 09:35Pressmeddelande

Priset för Årets Bragd gick till Alla stockholmare för de gemensamma insatserna i samband med terrorattacken den 7 april 2017. Det stod klart när Säkerhetsbranschens egen gala Security Awards gick av stapeln torsdag den 26 oktober. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) var på plats för att ta emot priset tillsammans med oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Stockholms läns musik- och kulturskolor blickar framåt24.10.2017 12:05Pressmeddelande

Kulturskolan är vår viktigaste verksamhet för barns och ungdomars möjlighet att själva skapa kultur. Därför möts nu drygt 700 medarbetare från Stockholms läns musik- och kulturskolor för att utbyta erfarenheter, blicka mot framtiden och diskutera möjligheter och utmaningar. Konferensen går i linje med regeringens satsningar på kulturskolan och öppnas av Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Urval ur dagens program: Sverker Härd, direktör vid Myndigheten för kulturanalys, presenterar kulturen i siffror. Tobias Karlsson känd, från TV4:s ”Let’s Dance”, berättar om hur han som 8-åring började dansa och sedan under många år levde med både mobbing och en dansvärld fylld av beröm och ryggklapp. Torbjörn Neiman, utvecklingschef vid SLL:s kulturförvaltning, berättar om projektet ”Regionalt utvecklad kulturskola”, som drivs av Stockholms läns kommuner tillsammans med bland andra Stockholms läns landstings kulturförvaltning. Carina Hauge-Rouass, prefekt för Institutionen

Grattis till Årets lärare och Årets lärarteam inom vuxenutbildning!20.10.2017 16:55Pressmeddelande

Den 19 oktober utsågs vinnarna av priserna Årets lärare och Årets arbetsteam i Stockholm 2017 i kategorin vuxenutbildning. – Lärarna är skolans ryggrad och vi vill gärna ta den här chansen att tacka alla som jobbar med vuxenutbildningen i Stockholm för deras fenomenala arbete, säger Bengt Jönsson som är chef för Vuxenutbildning Stockholm. Prisets syfte är att lyfta fram lärare och lärarlag inom vuxenutbildningen som utmärker sig för särskilt goda insatser i undervisningssituationen. Prissumman är 10.000 kronor till den vinnande läraren och 50.000 till arbetsteamen. Prispengarna ska användas till kompetensutveckling. – Vinnarna är lärare som gör det lilla extra, som är goda pedagoger och ledare samtidigt som de involverar och väcker intresset hos sina elever. Vi fick fina nomineringar i år och vi har gratulerat alla som var nominerade genom att uppvakta dem på deras arbetsplatser med diplom och tårta, berättar Bengt Jönsson. Motiveringen för Årets lärare 2017, Li Zheng, från OLU Omsorgs

Besök vuxmässan på Kulturhuset Stadsteatern 19 och 20 oktober17.10.2017 15:08Pressmeddelande

Stockholms stads årliga vuxenutbildningsmässa är öppen för alla. Här kan stockholmarna ta del av alla stadens utbildningar som erbjuds genom komvux, yrkeshögskolan, sfi, och särvux. På plats kan besökarna få information om, råd kring och jämföra ett stort antal både teoretiska och yrkesinriktade vuxenutbildningar, inte minst inom bristyrken, där chansen att få jobb är mycket stor. Stort utbud av utbildningar i Stockholm Vuxenutbildningscentrum finns med på plats för att hjälpa besökarna hitta rätt i utbudet. Mässan vänder sig till den som vill studera och bli en av 45 000 personer som går en vuxenutbildning i år. Mässan äger rum varje höst sedan många år tillbaka. –Vuxenutbildningen är högaktuell, aldrig tidigare har vi haft så många som studerar hos oss. Arbetsmarknaden rör sig snabbt och stockholmarna har goda möjligheter att utbilda sig eller uppdatera sina kunskaper när det behövs så att arbetsgivare kan hitta den kompetens de behöver, säger Bengt Jönsson, chef för Vuxenutbildning

Joanna Rubin Dranger – 2018 års juryordförande för Stockholms stads kulturpriser12.10.2017 17:35Pressmeddelande

Stockholms stad delar varje år ut sju priser till kulturutövare eller möjliggörare som har stor betydelse för staden och dess kulturliv. Till ny ordförande för 2018 års jury för Stockholms stads kulturpriser föreslås Joanna Rubin Dranger som är illustratör, författare, serietecknare och professor vid Konstfack. Stockholms kulturnämnd har i uppdrag av kommunstyrelsen att lämna förslag till kandidater för Stockholms stads kulturpriser. Förslaget tas fram av en externt engagerad jury utifrån de nomineringar som stockholmarna skickar in. Vid kommande kulturnämnd den 17 oktober beslutas valet av juryns ordförande.  Kulturnämndens ordförande Roger Mogert är nöjd med förslaget.  – Stadens kulturpriser har en imponerande historia av att uppmärksamma och premiera människor som betytt mycket för staden och dess kulturliv. Joanna Rubin Dranger är en mycket bra ordförande att föra vidare prisets stolta historia, säger kulturborgarråd Roger Mogert.  Stockholms stads kulturpriser delas ut vid en pri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum