Stockholms stad

Fotbollsfest kommer till stan

Dela

Den 24 maj klockan 20.45 spelas finalen i Europa League mellan Manchester United och Ajax på Friends Arena i Solna. Finalen uppmärksammas av människor över hela världen och många vill komma och se matchen på plats. Fotbollsfesten syns inte bara på arenan, utan också på flera platser runt om i Stockholm. Att vara värd för ett så stort internationellt evenemang ligger i linje med stadens ambition som en evenemangsstad.

Invigning av ny fotbollsplan i Husby

Europeiska fotbollförbundet UEFA har skänkt en fotbollsplan i konstgräs till Lofotenparken i Husby, en så kallad maxi-pitch. Planen invigs den 23 maj, dagen innan Europa League-finalen spelas på Friends Arena.

Alvin 2,5 år som bor intill – en liten kille med stora drömmar – sparkar första bollen klockan 10.00. Därefter spelas en minicup med mixade lag från Kvarnbackaskolan och Oxhagsskolan. Barn från Kulturskolan, idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) och en känd fotbollsprofil medverkar också vid invigningen 11.00.

Festligheter i Kungsträdgården

Inför finalen intar fotbollsfesten Kungsträdgården med fyra dagar av aktiviteter för hela familjen, 20–21 och 23–24 maj.

Fontänytan vid Kungsträdgården förvandlas till en fotbollsplan och skridskobanan till ett stort aktivitetsområde. Här kan du spela fotboll i alla dess former – passa på att prova spontanfotboll, blindfotboll, gå-fotboll, straffläggning och rullstolsfotboll.

Europa League-pokalen kommer att finnas på plats för fotografering och på scen blir det uppträdanden av elever från Kulturskolan.

Svenska Fotbollförbundet är arrangör för aktiviteterna i Kungsträdgården.

Uppträdande av Axwell Ingrosso och kulturelever

Axwell Ingrosso och 150 elever från Kulturskolan uppträder på öppningsceremonin. Eleverna uppträder inför ett fullsatt Friends Arena och upp mot 200 miljoner tv-tittare.

Trafikavspärrningar

Stockholms stad

På matchdagen den 24 maj görs två olika platser i ordning för de båda lagens fans, så kallade Fan Meeting Points:

  • Manchester Uniteds fans samlas på Rörstrandsgatan mellan Norrbackagatan och Birkagatan i Vasastaden
  • Ajax fans samlas på Fleminggatan mellan Wargentinsgatan och Norra Agnegatan på Kungsholmen. 

Svenska Fotbollförbundet arrangerar tillsammans med finallagen aktiviteterna på platserna.

På båda platserna kommer avspärrningar att göras. Boende och näringsidkare i området får särskild information.

Solna stad

  • Bussparkering för lagens fans på Enköpingsvägen, Galoppvägen, Solnavägen, Frösundaleden, del av Huvudstagatan, Gränsgatan samt Sundbybergsvägen.
  • Begränsad framkomlighet och sänkt hastighet (30 km/h) på Enköpingsvägen den 24 maj. Ett körfält avstängt i vardera riktningen, risk för köbildning.

Varför vill staden ha stora evenemang i Stockholm?

– En mångfald av evenemang gör Stockholm till en attraktiv stad. Därför vill vi ha allt från lokala festivaler till stora evenemang som Eurovision Song Contest eller Europa League i Stockholm. Stora evenemang profilerar vår stad och skapar synlighet för Stockholm internationellt, och har även en positiv inverkan på vår ekonomi, säger Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör i Stockholms stad.

Fotboll är en av de populäraste sporterna i Stockholm, med cirka 80 000 aktiva spelare runt om i staden.

Presskontakt

Svenska Fotbollförbundet – fotbolls- och arrangörsfrågor. 070 345 09 65.

Stockholms stad

  • Stadsledningskontoret – övergripande frågor om evenemangsstaden Stockholm. 08-508 29 999
  • Trafikkontoret – trafikfrågor och avspärrningar i Stockholm. 08-508 26 282
  • Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning – frågor om invigning av fotbollsplan i Husby. 08-508 01 219

Solna stad – trafikfrågor och avspärrningar i Solna. 08-746 12 00

Polisen – presskontakt. 010-56 373 59

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

+46 8 508 290 00http://stockholm.se/presskontakt

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Översikt av Stockholmsenkätens resultat för Skärholmens stadsdelsförvaltning 201817.10.2018 13:48Pressmeddelande

När det gäller ANDT-frågor ser vi ett fortsatt positivt resultat när det gäller alkoholkonsumtion, tobak och narkotika. Inga stora variationer har skett över tid. Vad det gäller brott har Skärholmens stadsdelsförvaltning flera utmaningar samtidigt som tryggheten bland flickor ökat. Vi ser också ett ökat deltagande av både flickor och pojkar på fritidsgårdar/mötesplatser: för år 9 ligger Skärholmen högst i staden när det kommer till flickors deltagande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum