Avesta kommun

Fotbollsproffset och OS-medaljören Lina Hurtig får platta på Avestas gågata

Dela

Det blir fotbollsprofilen och OS-silvermedaljören Lina Hurtig som får 2021 år platta på Avesta gågata. - Men wow, vilken ära. Vad glad jag blir!, svarade Lina på beskedet, i ett sms från Turin, där hon sedan precis ett år tillbaka spelar professionell fotboll i laget Juventus.

Beskedet lämnades av kommunstyrelsens ordförande Lars Isacsson som följt Lina Hurtigs karriär från tidiga år. På fotbollsplanerna i Avesta.

- Det har aldrig varit fråga om att hon inte skulle få plattan. Bara när, konstaterar han.

Många är det profiler och ambassadörer för Avesta som erhållit en egen platta med sitt namn på Avesta gågata. Där återfinns idag sportprofiler som Nicklas Lidström och Tony Rickardson, men också kulturpersonligheter som exempelvis Carl Jularbo och företagsledaren Axel Ax:son Johnson.

I fjol beslutade kommunstyrelsen att tilldela 2020 års platta till Armand ”Mondo” Duplantis som har sina rötter i Avesta och där hans morföräldrar fortfarande bor.

Av förklarliga skäl, som kan skrivas pandemi, har inte hans platta blivit nedlagd och avtäckt. När det kan ske, och när Lina Hurtigs platta får sin plats är ännu oklart.

- Vi ska försöka hitta datum som passar i bägge sportprofilers karriär. Vi vill ju att de kommer hem till Avesta och av täcker sina plattor. Det handlar om ett pussel. Men vi kommer att återkomma med tidpunkt, säger Lars Isacsson.

Varför får då Lina Hurtig årets platta?

- Hon är en aktiv och tongivande spelare i svenska landslaget i fotboll, proffs i Juventus i Turin och har förutom både SM-guld och VM- och EM-medaljer nu också ett OS -silver.

Lina Hurtig är fostrad som fotbollsspelare i Avesta och har faktiskt haft nämnde Lars Isacsson som tränare.

- Hon var redan från början en exceptionell talang, säger Lars Isacsson som följt hennes karriär genom åren, på hemmaplan men sedan också i allsvenska lag som Umeå och Linköping, och nu också i Juventus och hennes givna plats i landslaget.

Han gläds framför allt åt att hon och de svenska fotbollstjejerna bryter nya banor.

- Fotbollsvärlden håller äntligen på att inse att hälften av världens befolkning är kvinnor. De största klubbarna är på det klara med att ska de hänga med i utvecklingen så måste de ha damlag. Alla stora herrlagsklubbar har damlag idag. Det betyder att även kvinnor kan vara fotbollsproffs och leva på det.

Foto: Malin Mattsson

Kontakter

Lars Isacsson, kommunalråd
0226-64 50 05

Bilder

Om

Avesta kommun
Avesta kommun
Corneliusgatan 16
774 81 Avesta

0226-64 50 00https://www.avesta.se/

När du kommer till Avesta känner du styrkan i älven och värmen från människorna. En 400-årig industrihistoria blandar sig med allt det gröna, hissnande vackra i Koppardalen. Här hittar du kraften från stålet som formats vid martinugnarna under århundraden, idag en styrka hos alla de företag som hittar hit.
Här är det enkelt att verka, leva och andas. Dra några djupa andetag och dina lungor fylls av energi. Här finns plats för udda och lagom, visenter och köpcentrum. Masar och skating. Avesta är där utomhus är mer än Stora och Lilla Helvetet.

Följ Avesta kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avesta kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum