Håll Sverige Rent

Fotografi av sugrör på en strand vann Unga Reportrar-tävling

Dela

Ett fotografi av ett sugrör på en strand vann kategori ”Foto” i Håll Sverige Rents tävling Unga Reportrar. Det var elever från Kattegattgymnasiet i Halmstad som vann med bidraget ”Alla måste dra sitt STRAW till stacken”.

Foto: Karl Svensson
Foto: Karl Svensson

– Det är rekordmånga fina bidrag som kommit in till tävlingen i år, och det vinnande fotobidraget var konstnärligt och med ett aktuellt budskap. Alla dessa bidrag visar hur stort engagemanget för hållbarhetsfrågor är hos unga människor, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Unga Reportrar är Håll Sverige Rents skolprogram som ger elever i åk 6-9 och gymnasiet möjlighet att undersöka hållbarhetsfrågor och jobba som reporter. Många av bidragen som skickas in publiceras i Unga Reportrars nättidning ”The Magazine” och sprids i Håll Sverige Rents många nätverk.

Juryn består Gunvor Frykholm, biträdande redaktionschef SvD, Anna Simonsson, fotograf och Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Juryns motivering till bidraget ”Alla måste dra sitt STRAW till stacken” är:

Ett konstnärligt och effektfullt foto med aktuellt budskap som beskriver en stor och viktig utmaning som vi har står inför. Fotot ger en realistisk och representativ bild av verkligheten och är samtidigt kopplat till ett större globalt perspektiv. Symboliken mellan ett litet sugrör på stranden, den skada det orsaker i naturen och att varje människas val påverkar är slående. Juryn är eniga om att detta är en självklar vinnare i kategori foto.

Det var Karl Svensson, Ellinor Cederlund, Sofia Widahl och Alexander Nilsson från Kattegattgymnasiet i Halmstad som vann med bidraget ”Alla måste dra sitt STRAW till stacken”. Foto Karl Svensson. 

För mer info:

Frida Änghede, projektledare Håll Sverige Rent, telefon 072-576 53 54

FAKTA OM TÄVLINGEN FÖR UNGA REPORTRAR

Unga Reportrars tävling ska inspirera ungdomar till att undersöka lokala hållbarhetsfrågor, titta på både problem och lösningar, söka fakta, vara källkritiska, intervjua, ställa folk mot väggen och sedan sprida budskapet i form av ett reportage, ett fotografi eller en film. 

Tävlingen är uppdelade i tre kategorier; reportage, film och foto.

Juryn har utsett vinnare för varje kategori och bland dessa korades sedan en huvudvinnare. Vinnarna i varje kategori får fint pris. Huvudvinnaren kammar hem storvinsten på 10 000 kronor till klassen plus att bidraget blir publicerat i Svenska Dagbladet. Förutom pris och diplom får vinnarna i varje kategori också möjligheten att tävla internationellt i mot Unga Reportrar (Young Reporters for the Environment) från 34 andra länder runt om i världen.

www.hsr.se kan du se vilka bidrag som vann varje kategori.

Kontakter

Bilder

Foto: Karl Svensson
Foto: Karl Svensson
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Unikt IT-projekt ska undersöka om papperskorgar verkligen placeras på rätt platser25.11.2019 10:38:08 CETPressmeddelande

Konsumtionen av engångsförpackningar har ökat de senaste åren på grund av trenden att äta och dricka på språng. Och engångsförpackningar i plast ligger på topp fem av vanligaste skräpen i stadsmiljö. Två av de vanligaste anledningarna till att människor skräpar ner är antingen brist på papperskorgar eller att papperskorgarna är fulla. Nu ska det nya konsumtionsmönstret undersökas med hjälp av en unik mätmetod.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum