Sveriges Fordonsverkstäders Förening

"Fram med regler kring export av bilar nu!" kräver SFVF:s VD Claes Åström

Dela

”Fram med regler kring export av bilar nu!” Det kräver Claes Åström på Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) efter larm om att systemet utnyttjas. – Alldeles för många nästan nya bilar som var ämnade åt svenska marknaden har exporterats till andra länder efter utbetald klimatbonus, säger Claes Åström, VD SFVF.

SFVF har mottagit omfattande skriftlig bevisning för hur export av nästan helt nya bilar utförts några månader efter registrering så fort klimatbonusen betalats ut. I många fall har bilarna ställts av i väntan på export.

Att exportera bilar som passerat sex månader sedan registrering är inte olagligt och flera politiker har poängterat att de inte tycker att det är något problem eftersom miljöproblemen inte tar hänsyn till landsgränser. Men för motorbranschen är det ett problem eftersom bilar som tilldelats svenska marknaden säljs på annan marknad. Det påverkar både återförsäljarnas möjligheter att sälja bilar samt möjligheterna för eftermarknaden. 

SFVF:s uppdrag är att se till verkstädernas bästa och vi ser att delar av eftermarknaden försvinner med bilexporten. Vi som skattebetalare blir också förbannade – det var väl inte så här det var tänkt att systemet skulle fungera?

En generalagent har tagit ut drygt 28 miljoner kronor i klimatbonus under ett par år för exportbilar. Det handlar inte om bilar som gått tre år som privatleasing utan i många fall om helt nya bilar som registrerats, ansökts om klimatbonus, ställts av, fått klimatbonus, ställts på och exporterats utan att ha gått en enda meter på svensk mark. Det kan inte ses som något annat än som ett systematiskt utnyttjande av systemet.

Dessa bilar har tilldelats svenska marknaden av biltillverkaren eftersom de ska öka deras marknadsandel samt ge jobb för eftermarknaden på verkstäder i form av service, däckbyten med mera.

Detaljerade uppgifter om exporten har skickats anonymt av uppgiftslämnarna till den aktuella biltillverkaren. Vi har fått läsa materialet och biltillverkarens svar där de meddelat att de utreder ärendet. Även vi har kontrollerat uppgifterna.

Enligt uppgift till SFVF har biltillverkaren nu agerat mot generalagenten med vissa sanktioner.  

Felet är i första hand de politiska reglerna. Att ens tillåta export av sex månader gamla bilar direkt efter att klimatbonusen betalats ur är märkligt och extremt dyrt för skattebetalarna.

Nya regler brådskar. Redan 2018 visade statistik från Opplysningsrådet for Veitrafikken i Norge att 20 procent av nybilsförsäljningen det året utgjordes av nästan nya importerade bilar, mest från Sverige. Det ledde till kritik om att svenska skattebetalare finansierade den miljömässiga omställningen i andra länder. 

I juli 2020 kom regeringen med ett förslag som fick kritik både från riksdagen och remissinstanserna och departementet fick börja utreda på nytt. Det är två år sedan.

De pengar som regeringen sköt till i budgetpropositionen för 2022 tog slut 19 dagar in i januari i år. Regeringen sköt till med ytterligare 4 miljarder kronor i vårbudgeten till klimatbonussystemet. Det lär behövas. Flera miljoner av dessa är redan utlovade till en generalagent som väntar på utbetalningar.

Flera riksdagsledamöter, bland annat Rickard Nordin ( C ), har ställt frågor till statsrådet klimat- och miljöminister Annika Strandhäll om regeringen avser att lägga fram förslag som syftar till att förhindra exporten av miljöbilar i enlighet med ambitionerna i klimathandlingsplanen och i så fall när. Enligt Nordin är det viktigt att de skattepengar som betalas för bilar i Sverige ska rulla på svenska vägar eftersom det är hela poängen med systemet.

Kansliråd Martin Larsson på miljödepartementet jobbar på ett nytt förslag. Han menar att det från ett klimatperspektiv inte spelar någon roll var bilen körs någonstans.

Så länge politikerna inte tycker det är något fel att klimatpengarna försvinner utomlands kommer exporten fortgå. Nu går många bilar även till Tyskland. I vissa fall har de exporterats till andra återförsäljare, något som inte ens är tillåtet enligt EU:s regler. 

CLAES ÅSTRÖM, VD SFVF Sveriges Fordonsverkstäders Förening

 

Kontakter

Om

Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Alströmergatan 18
112 47 Stockholm

08-519 475 10https://www.sfvf.eu

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) – en branschförening där verkstädernas frågor står i centrum – och inget annat!

SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, är Nordens största verkstadsförening inom fordonsbranschen och representerar över 2 200 seriösa medlemsföretag.
Våra medlemmar består av professionella service-, däck-, glas- och skadeverkstäder, bil-, husbil- och husvagnhandlare samt rekonditioneringsföretag för personbilar och lastbilar.

SFVF samverkar med myndigheter, departement och organisationer på den svenska fordonseftermarknaden.
Vi bevakar, informerar, är med och påverkar regler, lagar och övergripande beslut i branschen för att förbättra villkoren både för bilägare och våra medlemsföretag.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening är medlem i den europeiska samarbetsorganisationen för bilhandel och bilverkstäder, CECRA, och är medlem i det internationella skadenätverket AIRC,
samt driver genom samarbetet AFCAR kampanjen för bilägarnas och verkstädernas rättigheter, Rigth-to-Repair Campaign, förkortat R2RC.

 

Följ Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Även bilverkstäder ska ses som en resurs i ny EU-förordning för batteriåtervinning14.6.2022 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

Europaparlamentet och Europeiska Rådet ska fatta beslut om en ny förordning för batterier och förbrukade batterier, samt om upphävande av direktiv 2006/66/EG och om ändring av förordning (EU) 2019/1020. Rätt utformad kan den nya EU-förordningen ta tillvara på den service och resurs som även bilverkstäder kan utgöra för underhåll och återvinning av elbilars batterier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum