Transportföretagen

Framfart ska bidra till ökad jämställdhet

Dela

Nu lanserar Transportföretagen projektet Framfart för ökad jämställdhet i transportnäringen.

Sakta men säkert söker sig fler kvinnor till transportnäringens yrken och utbildningar – drygt 300 fler tjejer sökte gymnasieskolans fordons- och transportprogram för läsåret 2020/2021 – men fortfarande utgör andelen kvinnor bara drygt 20 procent av antalet anställda i transportbranschen. Därför startar Transportföretagen nu projektet Framfart som ska pågå i två år. Projektet kommer att involvera representanter från både bransch och företag och tillsammans kommer man att ta fram verktyg för att bredda rekryteringsbasen – inte minst genom att jobba för en attitydförändring så att fler kvinnor söker sig till transportnäringen.

”Ska transportnäringen växa hållbart, behövs också en hållbar kompetensförsörjning. Då måste andelen kvinnor i branschen öka. Vi ser att allt fler tjejer söker branschens gymnasieutbildningar och det är väldigt glädjande men vi är inte där vi vill vara – resan mot en större andel kvinnor i transportnäringen fortsätter och projektet Framfart kommer att ha stor betydelse för vårt arbete med jämställdhet”, säger Caj Luoma som är chef för kompetensförsörjning Transportföretagen.

En uppgift kommer att vara att berätta om den hållbara utveckling och det teknikskifte transportnäringen befinner sig i. En omställning som innebär större variation inom branschens olika yrken, nya typer av arbetsuppgifter, datorisering och färre tunga moment som kan bidra till att fler kvinnor upptäcker transportnäringen.

Den svenska arbetsmarknaden är i stor utsträckning könsuppdelad. Transportnäringen är inte unik men nu vill Transportföretagen se en förändring i den egna branschen och företagens engagemang kommer att ha stor betydelse för projektet. En första insats kommer därför att vara att starta en referensgrupp med Transportföretagens medlemsföretag.

”Medlemsföretagens engagemang är avgörande för ett konstruktivt jämställdhetsarbete. Det kommer att ta tid att förändra bilden av transportnäringen och att få fler kvinnor in i en mansdominerad bransch kräver ett långsiktigt arbete. Men vi ser positivt framåt och jag är övertygad om att Framfart kommer att vara en värdefull satsning i sammanhanget”, avslutar Caj Luoma.

Konkreta exempel som kommer rymmas inom projektet är förutom att tillsätta en referensgrupp att arbeta med frågan gällande kommunikation och tonalitet i bild och text, upprätta checklistor och mätverktyg och att arbeta med sociala medier och kampanjer tillsammans med förebilder för att öka kvinnors intresse. Framfart riktar sig både till unga kvinnor som står inför sina karriärval och till dem som kan tänka sig att yrkesväxla.

Läs mer på transportforetagen.se om hur du som medlemsföretag kan engagera dig.

Kontakter

Bilder

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen. Vi har 9 200 anslutna medlemsföretag med 204 700 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Pengar att hämta i upphandlingar för sargad svensk kollektivtrafik2.6.2021 07:28:04 CEST | Pressmeddelande

Coronapandemin har inneburit att den svenska kollektivtrafiken tappat miljarder i intäkter och att flera planerade upphandlingar av busstrafik för 2020 skjutits fram. Samtidigt visar Sveriges Bussföretags årliga genomgång av genomförda upphandlingar av linjelagd busstrafik att det finns pengar att hämta för landets regioner genom att följa branschrekommendationer för bland annat fordon.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum