Linköpings kommun

Framflyttad sanering av förorenad mark i Bestorp

Dela

I augusti i år skickade Linköpings kommun in en ansökan till Naturvårdsverket om statsbidrag för sanering av det före detta sågverksområdet i Bestorp. Kommunen har i dagarna fått besked om att området inte fått pengar beviljade för 2017.

Före detta Bestorps sågverk bedrev verksamhet under perioden 1903-1958. Från mitten av 1940-talet impregnerades virket med klorfenolpreparat för skydd mot blånad (trämögel).

Sedan 2007 har undersökningar av det före detta sågverksområdet pågått. De senaste undersökningarna genomfördes 2015/2016 och gällde mark, vatten, sediment och sågverksbyggnad. Undersökningarna bekräftar det som tidigare undersökningar visat, att mark, sediment och sågverksbyggnaden är förorenade av dioxiner.

De åtgärder och restriktioner som är utfärdade för området, anses tillräckliga och gäller fram till dess att området saneras.

Regeringen har kraftigt höjt anslagen till att sanera förorenad mark.Det finns många områden i Sverige som är svårt förorenade och behöver saneras. Linköpings kommun kommer att söka statsbidrag igen och hoppas på att få pengar för 2018.

Regelbundna informationsmöten hålls med styrelsen för Bestorps båtklubb.

För ytterligare information kontakta avdelningschef Ulf Johansson Lorin, 013-20 88 45 eller projektledare Malin Johansson, 013-20 62 95.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum