DramatenDramaten

Framgångsrik Bergmanfestival jubileumsåret 2018

Dela

Den fjärde internationella Bergmanfestivalen avslutades i söndags med den bejublade Bergmanhyllningen Dancing with Bergman av koreograferna Mats Ek, Alexander Ekman och Johan Inger. Efter 11 dagar med totalt 90 programpunkter kan Bergmanfestivalen 2018 betecknas som en succé både publikt och medialt. Över 17 000 besökte årets festival.

Ingmar Bergman. Foto: Bengt Wanselius
Ingmar Bergman. Foto: Bengt Wanselius

Under festivalen hade Dramaten sex egna premiärer samtidigt som teatern gästades av nio internationella teaterkompanier. Allt ifrån en feministisk romsk självförsvarsarmé – Roma Armee – till en tidsresa om den franska koloniseringen av Vietnam – Saigon – och kärlek och hat i Hotel Strindberg av hyllade Simon Stone visades för publiken. Därutöver erbjöd festivalen ett femtiotal programpunkter med konserter, samtal och filmvisningar. Publiktrycket under jubileumsåret ökade med en sammanlagd publik på över 17 000, vilket är nästan 7 000 fler än festivalen 2016. Årets festival var med andra ord den största hittills.

Festivalen är ett viktigt komplement till vår repertoar och en mötesplats för samtida scenkonst, säger teaterchef Eirik Stubø och sammanfattar årets festival:

– Jag är oerhört glad över att årets Bergmanfestival var en sådan framgång och att den befäster festivalen som en internationell teaterfestival. Det är viktigt att som nationalscen erbjuda publiken fler och andra perspektiv och att genom utbyten och samarbeten över gränserna bidra till en konstnärlig utveckling som kommer både publik och scenkonstnärer till godo. Vi ser redan nu fram emot nästa festival 2020.

Bergmanfestivalen i siffror
17 300 besökare
11 dagar
6 Dramatenpremiärer
9 gästspel från: Iran, Tyskland, Nederländerna, Norge, Österrike, Brasilien, Frankrike, Vietnam och Belgien
Föreställningar på 6 egna scener och 3 scener utanför Dramaten (Moderna museet, Subtopia/Hangaren, Parkteatern/Vitabergsparken)
Totalt 90 programpunkter (36 föreställningar, 25 samtal och introduktioner, 6 filmvisningar och 23 övriga programpunkter)

Sagt i pressen om Bergmanfestivalen 2018
Med Bergman bjuder Dramaten in Europa SvD
Bergmanfestivalen har varit fylld av en rad konstnärligt djärva uppsättningar SvD
Djärv festivalstart.  Nu drar avantgardet in på Dramaten Expressen
… årets Bergmanfestival en högkvalitativ manifestation av vad teaterkonsten är och kan vara i dag Aftonbladet
Festival med extra allt UNT

Med stöd från: Goethe Institut.
Tack till: Cevian Capital, Josefsson Foundation, Svante Bergströms Teaterstiftelse, Eva Bonnier, The Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Annika Levin och Jacob Wallenberg, Bonnier Holding, Birgitta och Sten Westerberg, Wonna I de Jong Schaefer, Laurent Leksell, Byggmästare Anders J Ahlström Holding, Åke Ljungberg, Gunilla och Peje Emilsson, Brita Ramberg, Jonas och Christina af Jochnick.

H.K.H. Kronprinsessan Victoria är festivalens officiella beskyddare under jubileumsåret 2018.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ingmar Bergman. Foto: Bengt Wanselius
Ingmar Bergman. Foto: Bengt Wanselius
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten flyttar till Hötorget14.5.2019 10:15:00 CESTPressmeddelande

Samtidigt som Dramatenhuset renoveras bildar fem skådespelare familj och flyttar in i en evakueringslägenhet på Hötorget. Skådespelaren Rebecka Hemse är både idémakare och regissör för experimentet ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” som kommer mynna ut i ett antal föreställningar. Gestaltningen är i konstant utveckling och därför finns inget premiärdatum, men den första föreställningen ges den 20 september. Den exakta adressen meddelas vid biljettköp. Biljetter till ytterligare tre föreställningar släpps idag, tisdagen den 14 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum