Upplands Väsby kommun

Framgångsrikt arbete bland ensamkommande får fortsatt stöd

Dela

Upplands Väsby kommun ger fortsatt ekonomiskt stöd till Hammarby församlings arbete bland ensamkommande ungdomar i Väsby. Flera är nu klara med sina gymnasiestudier och har fått eller söker arbete.

Vilunda kyrka, som tillhör Hammarby församling, i Upplands Väsby.
Vilunda kyrka, som tillhör Hammarby församling, i Upplands Väsby.

Upplands Väsby kommun har sedan 2017 fördelat statsbidrag till Hammarby församling för deras arbete bland ensamkommande barn och unga som väntar på besked om att få stanna i Sverige. Nu ger kommunen 100 000 kronor för att cirka tio ensamkommande asylsökande ungdomar ska kunna bo kvar i Väsby under sina sista studiemånader. Det gemensamma är att de väntat i fem år på besked om uppehållstillstånd.

– Att gå igenom en process kring uppehållstillstånd är flerårig och oerhört prövosam för den enskilde. Lägg därtill att de är unga, utan föräldrar och ofta är utan nätverk. Mycket kan gå snett, men genom projektet försöker vi underlätta för de ungdomar som Hammarby församling hjälper, säger socialnämndens ordförande Maria Fälth (KD).

Socialnämnden har i år beslutat att tillskjuta medel om 100 000 kronor för att bland annat ge hyresersättning till de som hyr ut rum till ungdomarna. Lisa Hofverberg, diakon i Hammarby församling, säger att projektet Vi tillsammans är lyckat tack vare ett gott samarbete mellan kyrkan, kommunen och länsstyrelsen.

– Vi har ett bra samarbete med rektorer, studievägledare och andra resurser i kommunen så att vi har kunnat hjälpa elever som har svårigheter i skolan. Det är också glädjande att vi tillsammans har kunnat stötta de ungdomar som blivit klara med sina studier och behöver arbete för att få uppehållstillstånd.

Under 2021 finns det inga statsbidrag för boendelösningar. Några  av ungdomarna som församlingen har stöttat har nu fullgjort sina studier och kan söka uppehållstillstånd – om de kan hitta en anställning på minst två år. Annars utvisas de.

 – Det är en extra stor utmaning under pandemin så det är viktigt att stöd och samverkan finns. Vår gemensamma förhoppning är att även de resterande ungdomarna ska klara sina studier och få arbete, säger Lisa Hofverberg.

Kontakter

Bilder

Vilunda kyrka, som tillhör Hammarby församling, i Upplands Väsby.
Vilunda kyrka, som tillhör Hammarby församling, i Upplands Väsby.
Ladda ned bild

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 47 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum