Värmdö Kommun

Framgångsrikt friluftsarbete ger resultat i ny mätning

Dela

Värmdö kommun klättrar 102 platser i mätningen för Sveriges Friluftskommun och hamnar på ranking 80. En rejäl revansch efter 2019 då kommunen hamnade på ranking 182.

Värmdö får totalt 24 poäng av 32 möjliga, vilket ger en ranking på 80. En av förklaringarna till det kraftigt förbättrade resultatet är en målmedveten satsning på att tillgängliggöra spår, leder och kulturstigar samt att öka kännedomen om Värmdös natur- och friluftsliv.

- Värmdös friluftsliv har en stor betydelse i vår kommun och vår klättring i den nya rankningen visar på ett framgångsrikt friluftslivsarbete som kommer invånarna till nytta, säger Jasmin Farid (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande. För oss är friluftslivet ett fantastiskt redskap för att erbjuda rekreation, förbättra folkhälsan, få kunskap om vår vackra naturmiljö och göra den mer tillgänglig för alla.

De områden som mäts är ”Planer för friluftsliv”, ”Information och samarbete” samt ”Aktiviteter inom friluftsliv”. Den högsta poängen har kommunen fått inom området ”Aktiviteter inom friluftsliv”, 12 poäng. Värmdö erbjuder många motions- och vandringsleder i naturområden och naturreservat. Det finns rast- och grillplatser samt ett väl utbyggt av informationstavlor med upplysningar om natur- och kulturvärden. Besökarna kan också hitta kulturstigar, snorkelled, cykelleder och utegym i såväl centrala delar som i skärgårdsmiljö.

Nationella friluftsmål

Utmärkelsen Sveriges friluftskommun har delats ut sedan 2010 och syftar till att skapa uppmärksamhet kring friluftsliv och stimulera kommunernas arbete till att bidra för att nå de nationella friluftslivspolitiska målen. Målen omfattar områden som allemansrätt, tillgång till natur för friluftsliv samt en hållbar regional tillväxt och landsbygdsutveckling.

- Som kommun har vi en viktig roll för att bidra till att utveckla friluftslivet. Värmdö har mycket att erbjuda inom det här området och vi har en långsiktig strategi för att öka attraktionen ytterligare, säger Fredrik Nornvall, kultur- och fritidschef i Värmdö.

Priset för Sveriges friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening och Svenskt Friluftsliv.

Läs mer om mätningen här Sveriges friluftskommun 2020

Nyckelord

Kontakter

Fredrik NornvallKontorschef Kultur- & fritidskontoret

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

0857047448fredrik.nornvall@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

Stockholm Craft Week, 1–4 oktober 20202.9.2020 10:00:00 CESTPressmeddelande

I veckan släpptes programmet till den andra upplagan av Stockholm Craft Week, en satsning på svenskt samtida konsthantverk. Stockholm Craft Weeks syfte är att synliggöra det internationellt sett högkvalitativa svenska konsthantverket och nå en ny publik. Programmet innehåller bland annat konstnärsamtal och öppna ateljéer och äger rum på Värmdö, Gustavsbergs hamn samt i centrala Stockholm den 1–4 oktober 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum