Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Framgångsrikt omställningssystem utmanas i spåren av pandemin

Dela

Sverige har under lång tid haft ett väl fungerande omställningssystem där majoriteten av de friställda snabbt kommer i arbete. Regeringens permanenta korttidsstöd bryter däremot mot grundtankarna i det etablerade systemet.

Ismail Ouraich, analytiker vid Tillväxtanalys.
Ismail Ouraich, analytiker vid Tillväxtanalys.

Det är en av slutsatserna i en rapport om hur det svenska omställningssystemet fungerar vid större neddragningar och nedläggningar. Tillväxtanalys presenterar rapporten i samband med ett seminarium den 14 april där även professor emeritus Lars Calmfors, Donald Storrie som är forskare vid Eurofound och Caroline Söder som är vd för Trygghetsfonden deltar.

Rapporten visar att Sverige under lång tid har haft ett väl fungerande omställningssystem där majoriteten av de friställda snabbt kommer i arbete. Efter finanskrisen hittade 88 procent av de friställda ett nytt jobb inom ett år och 97 procent efter fem år.

– Poängen med det etablerade omställningssystemet är att det är utformat för att ge friställda trygghet och stöd att hitta ett nytt jobb och samtidigt gynna en positiv strukturomvandling. Det återstår att se hur det nya permanenta korttidsstödet kommer att påverka strukturomvandlingen på längre sikt, säger Ismail Ouraich, analytiker på Tillväxtanalys.

Tillväxtanalys har analyserat hur det svenska omställningssystemet har utvecklats över tid och hur det fungerar i jämförelse med andra europeiska länder. Vi har också tittat på hur det går för de som förlorar sitt jobb på grund av stora neddragningar eller nedläggningar.

Välkommen att delta på vårt seminarium den 14 april kl. 10:00-11:15

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ismail Ouraich, analytiker vid Tillväxtanalys.
Ismail Ouraich, analytiker vid Tillväxtanalys.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum