Trafikverket

Framgångsrikt test av nytt signalsystem banar väg för gränsöverskridande tågtrafik

Dela

Under november har framgångsrika tester genomförts på Västkustbanan av signalsystemet ERTMS, som kommer att införas i hela Europa. Testerna gjordes i hastigheter upp till 200 km/h med tekniska förutsättningar som motsvarar de som kommer att finnas på Öresundsbron. Detta är ett stort steg mot en modernare gränsöverskridande tågtrafik till Europa.

Trafikverket ansvarar för införandet av den gemensamma EU-standarden ERTMS (European Rail Traffic Management System) i Sverige och utvecklar tekniken samt regelverket i nära samarbete med branschens olika aktörer.

På Västkustbanan har Trafikverket tillsammans med en av aktörerna, Siemens, genomfört körtester i hastigheter upp emot 200 kilometer i timmen över tekniska markinstallationer motsvarande dem som planeras för Öresundsbron.

- Det positiva testresultatet visar att vi på allvar är på väg mot en modern gränsöverskridande tågtrafik tillsammans i Europa. Testerna, ihop med de erfarenheterna vi skaffat på övriga svenska teststräckor, som färre signalstörningar än på det befintliga ATC-systemet, visar att vi tagit ett stort steg mot att göra den miljövänliga järnvägen än mer konkurrenskraftig, för såväl person- som godstransporter, säger Kenneth Nordstrand, Teknikchef för ERTMS, Trafikverket.

Vad är ERTMS?

ERTMS är den gemensamma europeiska teknikstandard som ska ersätta det svenska signalsäkerhetssystemet ATC. ATC har passerat sitt ”bäst-före-datum” och kräver ett löpande, kostsamt underhåll. ERTMS-systemet behövs för att modernisera den svenska signalsäkerhetsanläggningen. Signalsystemets främsta uppgift är att visa lokförare och trafikstyrning att spåren framför tågen är körbara och säkra.  Det nya signalsystemet ERTMS bygger på trådlös kommunikation, är helt datoriserat och  planeras att succesivt införas i Sverige från 2017-2035.

För ytterligare information vänligen kontakta: Trafikverkets pressjour 0771-31 15 00

Nyckelord

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum