Vision

Framställan om begäran om arbetsmiljöåtgärder i Boden kommun

Dela

Visions huvudskyddsombud i Boden kommun har lämnat in en framställan om arbetsmiljöåtgärder med stöd av arbetsmiljölagen 6 § 6 a. Vision Boden har under flertalet år signalerat att arbetsmiljön inom Socialförvaltningen har många brister för både chefer och administrativ personal, vilket nu blev ännu tydligare genom den rapport som PWC tagit fram utifrån en enkätundersökning som hade 92 % svarsfrekvens.

I rapporten framkommer det att 31 % av cheferna anser att arbetsgivaren inte arbetar aktivt med frågan om chefers arbetsförhållande och ytterligare 31 % anser att arbetsgivaren endast arbetar i begränsad grad. Ett återkommande utvecklingsområde är att öka chefernas möjlighet att påverka sin arbetsmiljö. Det framkommer också att organisationen upplevs som toppstyrd och mandat och tillit mellan olika professioner behöver stärkas för att arbetsmiljöklimatet och kulturen ska kunna förbättras inom organisationen.

- Vi har under flera år försökt uppmärksamma förvaltnings- och kommunledningen om de brister som har setts i arbetsmiljön på socialförvaltningen. Inte bara för chefer, utan även för administrativ personal, säger Marianne Ericsson Westin, huvudskyddsombud Vision Bodenavdelning.

Anställda vittnar om härskartekniker som bl.a. resulterat i att socialförvaltningen har en hög omsättning på personal. Under perioden januari till oktober 2021 har hela 86 personer slutat sina anställningar. Av dessa har 17 personer arbetat som administratörer, handläggare, socialsekreterare eller inom ledning, 10 personer inom hälso- och sjukvård samt rehabilitering och resten som baspersonal ute i verksamheten.

Vision som under flera år försökt uppmärksamma arbetsgivaren på problemet med dålig arbetsmiljö inom Socialförvaltningen menar att arbetsgivaren centralt nu måste göra en genomlysning av hur tjänstemän inom Socialförvaltningens ledningsgrupp klarar av sina uppdrag.

- Många medlemmar har framfört till Vision att de mår dåligt och upplever sig kränkta och ifrågasatta av arbetsgivaren. Men eftersom de vill behålla sin anställning vågar de inte formellt göra en anmälan om kränkande särbehandling, säger Marianne Ericsson Westin.

I framställan begär därför huvudskyddsombudet att arbetsgivaren presenterar åtgärder hur man arbetar med chefers och övriga medarbetares arbetsförhållanden.

Senast den 30 november ska arbetsgivaren skriftligt svara och presentera konkreta åtgärder som ska genomföras. Om svaret från arbetsgivaren är otillfredsställande kommer huvudskyddsombudet att överväga att begära att Arbetsmiljöverket ingriper och prövar frågan, vilka har fått en kopia på den framställan som har lämnats in till arbetsgivaren.

För mer information kontakta:

Marianne Ericsson Westin, Visions huvudskyddsombud i Boden kommun, 070-5506049

Om

Vision
VisionVisions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i privata företag, kommuner, regioner och kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden. Våra 200 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipoliskt obundna och ingår i TCO.

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum