Universeum

Framtiden för europeisk rymdforskning diskuteras på Universeum

Dela

Den 10 september håller Europiska rymdorganisationen ESA en unik medborgardialog på Universeum. En heldag där framtiden för europeisk rymdforskning ska diskuteras och debatteras. Och just du kan vara med och påverka.

Europas medborgare ska ge sin syn på framtidens rymdforskning.
Europas medborgare ska ge sin syn på framtidens rymdforskning.

Vad är rymdforskning? Vilket syfta ska den ha? Och för vem? Nu ska medborgare från hela Europa vara med och påverka europeisk rymdforskning för första gången i stor skala. Det är en unik medborgardialog som kommer pågå samtidigt i 22 länder där över 2000 européer får säga sitt. Och i Sverige kommer evenemanget hållas på Universeum i Göteborg.

– Det är kul att få vara med och arrangera en stor händelse som i förlängningen kommer påverka Europas befolkning i fler år framåt, säger Eric Edblad, marknadschef på Universeum

Medborgardialogen kommer att vara ett heldagsmöte öga mot öga med 100 medborgare i varje land. För att delta behövs inga förkunskaper om rymden då målet är att få reda på hur vanliga medborgare ser på rymden och rymdforskning. Under dagen kommer deltagarna att få information om ESA:s uppdrag samt arbetet som pågår nu. Sedan ska deltagarna diskutera frågor som rör bland annat klimat, säkerhet, meteorlogiska förutsägelser och mycket annat med anknytning till rymdforskning, i små grupper. Resultaten skickas direkt till ESA och generaldirektören Jan Woerner.

Om ESA

ESA grundades 1975 och har idag 22 medlemsstater. Målsättningen för ESA är att i fredliga syften kunna utveckla rymdteknik för både forskningssyfte så väl som för befolkningen i Europa. Inom ESA kan medlemsländerna tillsammans utnyttja och utforska rymden på ett sätt som annars skulle vara omöjligt för enskilda nationer.

Läs mer på universeum.se/esa-2016

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Europas medborgare ska ge sin syn på framtidens rymdforskning.
Europas medborgare ska ge sin syn på framtidens rymdforskning.
Ladda ned bild

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum ligger vid Korsvägen, mitt i Göteborg. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vårt hus är fullt av upplevelser och lärmiljöer som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Med vetenskapen som grund och en pedagogik som engagerar utmanar vi människor att berika sina liv och agera för en hållbar värld.

Vi har över en halv miljon besökare varje år. Det gör oss inte bara till Nordens mest besökta science center och en av de tio mest besökta anläggningarna i Sverige, utan också till en viktig kraft i samhället. Tillsammans med våra grundare och samarbetspartner stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum