Kompetensföretagen

Framtidens arbetsmarknad kräver en renodlad Arbetsförmedling med privata aktörer för effektiv matchning

Dela

Cecilia Fahlberg presenterar arbetsmarknadsutredningens huvudförslag i en debattartikel i DN på tisdagskvällen. I utredningen finns det förslag om att de mervärden som de externa utförarna bidrar med i förhållande till att utföra motsvarande verksamhet i egen regi behöver identifieras.

- Att utreda vad de externa leverantörerna bidrar med är bara slöseri med tid. Vi vet att redan idag är våra medlemmar mer effektiva än Arbetsförmedlingen. De har, till skillnad mot AF, väl upparbetade kontakter med näringslivet och de är experter på att matcha den kompetens som arbetsgivarna eftersöker, de gör det snabbt och de gör det kostnadseffektivt. AF har fått många chanser att lösa sitt uppdrag men trots ökade resurser sjunker resultaten och arbetsgivarnas förtroende för myndigheten är lågt, säger Patrik Eidfelt tf förbundsdirektör Kompetensföretagen.

Kompetensföretagen har tagit fram rapporten ”Reformerad Arbetsförmedling – Almegas slutbetänkande för stärkt kompetensförsörjning” tillsammans med Almega och Utbildningsföretagen. I den beskriver man hur Arbetsförmedlingen behöver reformeras för att både myndigheten och den förda politiken effektivt ska kunna leverera goda resultat så att både arbetslösa och arbetsgivare får den hjälp som krävs på dagens snabbt föränderliga arbetsmarknad. I rapporten beskrivs även hur ersättningsmodellen för de privata aktörerna behöver utformas för att säkra att även de personer som är längst från arbetsmarknaden får det stöd de behöver.

- Vår modell för hur Arbetsförmedlingen bör reformeras bygger på att renodla Arbetsförmedlingens uppdrag och ge ett ökat uppdrag till de privata matchningsaktörerna. Det är en mycket mer progressiv modell för dagens snabbt föränderliga arbetsmarknad, avslutar Patrik Eidfelt.

För mer information:

Carina Kit, Kommunikationschef
Tel: 076 525 88 17

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Kompetensföretagen
Kompetensföretagen
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

https://www.kompetensforetagen.se

Under 2017 satte våra medlemmar drygt 250 000, varav 55 000 utrikes födda, personer i sysselsättning via personaluthyrning, omställning och direkta rekryteringar.

Kompetensföretagen är en arbetsgivar- och branschorganisation för personaluthyrnings-, omställnings- och rekryteringsföretag med fler än 600 medlemsföretag. Vi ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Kompetensbranschen erbjuder kunder och medarbetare stor flexibilitet och trygghet. Grunden för verksamheten är att kunderna får tillgång till rätt kompetens vid rätt tillfälle för att kunna verka effektivt. Medarbetarna får möjlighet att utvecklas på en föränderlig arbetsmarknad med den trygghet som erfarenhet och kompetens från många olika arbetsplatser ger.

I vår bransch bedöms människor enbart efter kunskaper och kompetens.  www.kompetensforetagen.se

Följ Kompetensföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kompetensföretagen

Bra att korttidsarbete omfattar hela tjänstesektorn3.4.2020 12:04:32 CESTPressmeddelande

Riksdagen har nu fattat beslut om att införa ett nytt system med korttidsarbete. I de ursprungliga skrivningarna av lagen omfattades inte hela tjänstesektorn. I beslutet som klubbas av riksdagen är detta ändrat och såväl konsulter, bemanningsföretag, vård- och omsorgsföretag, utbildningsföretag, upphandlad trafik och statliga bolag omfattas nu av systemet. Almega och de förbunden har varit pådrivande bakom detta och välkomnar beslutet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum