Framtidens ledarskap inom staten- Kommer cheferna att behövas?

Dela
Fackförbundet STs undersökning om hur medlemmarna vill arbeta efter pandemin visar att en klar majoritet vill fortsätta arbeta på distans. Hur ska framtidens ledarskap inom staten utformas för att medarbetarna ska ges bästa möjliga förutsättningar att göra ett bra jobb?

Den här frågan kan en ta sig an på olika sätt. Antingen ifrågasätts chefspositionen och dess status eller så behöver vi tänka nytt när det kommer till ledarskapet. Jag väljer att fokusera på det senare.

Om distansarbete ska fungera krävs ett ledarskap som fokuserar på att skapa förutsättningar för att varje enskild arbetstagare ska komma till sin rätt och ha möjlighet att göra professionella bedömningar av hur arbetet utförs bäst. Begränsningen att inte fysiskt kunna träffa sina medarbetare är troligen en utmaning för många chefer. Men även en möjlighet för dem att vara ledare.

Ledarskapet inom staten måste ställa om från detaljstyrning till ett fokus på mål och resultat. Det måste dessutom finnas en bra balans mellan resurser och krav samt tydliga former för uppföljning. Detta påverkas i allra högsta grad av hur staten styrs. En otydlig styrning från regeringen och alltför detaljstyrd verksamhet drabbar i slutändan de anställda.

Kvalitet framför kvantitet

Inom forskningen talas det om chefens närvaro som en förutsättning för att medarbetarna ska trivas på arbetet. Det har även visat sig i Statskontorets rapport att chefens närvaro och tillgänglighet hänger ihop med sjuktalen. Samtidigt finns det indikationer på att medarbetare som arbetar hemifrån i större utsträckning än andra känner att de får mindre stöd och förtroende från organisationen då de inte har samma kontakt med chefen. Tvärtemot visar STs undersökning nu att hela 40 procent nöjer sig med att enbart ha kontakt med sin chef en gång i månaden. Hur hänger detta ihop? STs Temperaturmätaren 2018 visar att många chefer idag har alldeles för hög administrativ börda vilket innebär att det finns mindre tid för att leda. Detta i kombination med att chefer inom staten oftast leder ett stort antal medarbetare begränsar kontakterna med varje enskild individ. Resultatet av STs undersökning kan därför tolkas som att de anställda hellre vill ha färre men mer meningsfulla möten med sin chef, än korta pratstunder vid kaffemaskinen. Att vara en närvarande chef behöver nödvändigtvis inte vara synonymt med fysisk närvaro utan verkar snarare handla om att ha tid för medarbetarna för att diskutera viktiga frågor som berör den anställda. Här måste arbetsgivarna ge ett större administrativt stöd till cheferna så att de kan avsätta den tid som krävs när vi nu går mot ett förändrat arbetsliv

Det är faktiskt tillit som behövs

Inom den privata sektorn pågår en diskussion om att effektivisera verksamheten genom att ta bort chefsled och därmed få en plattare organisation. En modell som påminner om de krisorganisationer som många företag tvingats införa under pandemin. Lärdomen av pandemin har varit att kontoret inte är en förutsättning för att de anställda ska göra ett bra jobb. Inom ST har vi känt till detta länge – medarbetare behöver tillit – men vi tror inte att lösningen är att ta bort cheferna.

Möjligen befinner vi oss i ett paradigmskifte där den fasta arbetsplatsen blir ett komplement till hemmakontoret. Vissa kommer se detta som en möjlighet att minska antalet chefer men för oss är det självklart; staten behöver inte färre chefer utan ett förändrat ledarskap som kan möta de behov som finns på framtidens arbetsplatser. Men detta kräver att när vi diskuterar framtidens arbetsplatser även inkluderar framtidens ledarskap. Om vi inte gör det finns det en risk att som så många gånger förr ge utrymme till den privata sektorn att påverka den offentliga. Plötsligt står en managementkonsult med inspiration från den privata sidan och föreslår idén om att avskaffa första och andra linjens chefer inom staten - för att spara in ytterligare resurser.

Att leda till självledarskap

Pandemin har visat att framtidens arbetsplatser måste bygga på tillit om ledarskapet ska fungera. Detta gör att vi måste lämna synsättet att det endast finns ett ledarskap inom en organisation. Istället bör vi tala om ett delat ledarskap mellan chef och medarbetare där chefen måste få möjlighet att vägleda varje medarbetare till att bli en bra självledare. För att detta ska fungera måste det finnas tillit till professionerna. En tillit i hela kedjan – från regeringen till varje enskild medarbetare.

Shervin Vahedi

utredare Fackförbundet ST

Nyckelord

Bilder

Om

Fackförbundet ST
Fackförbundet ST
Sturegatan 15
Box 5308 102 47 Stockholm

0771-555 444https://st.org/

ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

Fackförbundet ST kommenterar vårbudgeten - Tillskotten visar att sparkrav var ett misstag15.4.2024 10:05:58 CEST | Pressmeddelande

Vårbudgeten indikerar att regeringen har insett att extrema sparkrav inte är vägen framåt, och att myndigheterna behöver bättre ekonomiska förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Den slutsatsen drar Fackförbundet ST efter att bland andra Försäkringskassan nu tillförs mer resurser. Men regeringens tidigare spariver har skapat problem på fler ställen i statsförvaltningen som också behöver åtgärdas.

Fackförbundet ST ifrågasätter Energimyndighetens agerande12.4.2024 15:25:09 CEST | Pressmeddelande

Uppsägningen av en ST-medlem på Energimyndigheten väcker grundläggande frågor om vad en statligt anställd får och inte får göra utanför arbetstid. Arbetsgivarens har omprövat en säkerhetsklassning efter vad som kan misstänkas vara politiska påtryckningar, och avslutat anställningen med motiveringen att medarbetaren inte uppfyller säkerhetskraven. Därför kräver nu fackförbundet ST överläggning med arbetsgivaren i ärendet och överväger även att anmäla fallet till Justitieombudsmannen.

ST överklagar ensamarbetet på pendeltåg4.4.2024 13:58:52 CEST | Pressmeddelande

Fackförbundet ST överklagar domen i förvaltningsrätten att upphäva skyddsstoppet på Stockholms pendeltåg. Beslutet innebar att dåvarande operatören MTR kunde fortsätta att låta tågförare köra pendeltågen ensamma utan tågvärdar, trots de risker för arbetsmiljön som de fackliga organisationerna och skyddsombuden uppmärksammat. Skyddsombuden begär nu att kammarrätten ger prövningstillstånd till att målet tas upp på nytt.

Fackförbundet ST står upp för och firar kollektivavtalet i Uppsala18.3.2024 11:19:47 CET | Pressmeddelande

Kollektivavtalet har mött motstånd den senaste tiden. Stora internationella företag har ifrågasatt den svenska modellen med kollektivavtal och hävdat att det inte behövs eftersom företagen ändå har så goda villkor. Fackförbundet ST, som deltar i sympatiåtgärderna mot Tesla genom blockad av postutdelning på PostNord, delar inte den bilden. I samband med kollektivavtalets dag vill Fackförbundet ST därför samla medlemmar, förtroendevalda och kanslipersonal runt om i landet för att hylla och stå upp för kollektivavtalet och den svenska modellen.

Fackförbundet ST står upp för och firar kollektivavtalet i Sundsvall18.3.2024 11:17:09 CET | Pressmeddelande

Kollektivavtalet har mött motstånd den senaste tiden. Stora internationella företag har ifrågasatt den svenska modellen med kollektivavtal och hävdat att det inte behövs eftersom företagen ändå har så goda villkor. Fackförbundet ST, som deltar i sympatiåtgärderna mot Tesla genom blockad av postutdelning på PostNord, delar inte den bilden. I samband med kollektivavtalets dag vill Fackförbundet ST därför samla medlemmar, förtroendevalda och kanslipersonal runt om i landet för att hylla och stå upp för kollektivavtalet och den svenska modellen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye