SBAB Bank

Framtidens statusboende är grönt

Dela

En undersökning från SBAB visar att en stor andel personer i Sverige tror att det kommer att bli status att bo hållbart framöver. Vad får det för konsekvenser för våra beteenden, och hur påverkas bostadsmarknaden? SBAB:s hållbarhetschef Axel Wallin och antropologen Katarina Graffman kommenterar resultaten.

Hellre klimatsmart än exklusivt i framtiden

När SBAB frågade personer i Sverige vad de tror kommer att få högre status när det gäller boende framöver hamnade att äga sin bostad i topp. Men i de andra resultaten går det att se tydliga tecken på ett värderingsskifte, där ett hållbart hem ersätter ett stort och exklusivt boende som statusmarkör. 39 procent tror att ett klimatsmart boende kommer att bli mer status framöver, att jämföra med 29 procent som tror att ett exklusivt boende kommer att vara hög status.

Det här tror Sverigebor kommer bli mer status när det gäller boende i framtiden*

Äga sin bostad 50 procent
Bo klimatsmart 39 procent
Bo nära naturen 35 procent
Bo exklusivt 29 procent
Bo på landet 24 procent
Bo i stan 24 procent
Bygga sitt eget boende 24 procent
Bo stort 23 procent
Köpa nybyggnation 21 procent
Bo mindre och mer yteffektivt 17 procent
Hyra sin bostad 8 procent

* Flera svarsalternativ möjliga

- Resultaten visar att de senaste årens starka fokus på hållbarhet har skapat ringar på vattnet på bostadsmarknaden. Det är glädjande att vi har börjat se denna förskjutning, där ett klimatsmart boende till och med bedöms få högre status än ett exklusivt boende i framtiden. Min gissning är att vi kommer att få se en gradvis förändring av bostadsmarknaden framöver, där exempelvis exklusiva materialval inte blir lika eftertraktade som klimatsmarta och hållbara lösningar. Att man dessutom kan få billigare lån om man bor i ett energieffektivt hus kan också vara en drivkraft, säger Axel Wallin, hållbarhetschef SBAB.

Unga tar det klimatsmarta för givet, äldre tänker ekonomiskt

Undersökningen visar att andelen som tror att det kommer bli status att bo klimatsmart ökar med åldern: bland de upp till 29 år tror knappt en tredjedel (31 procent) att det kommer bli mer status att bo klimatsmart, jämfört med nästan hälften (46 procent) bland de över 60 år.

- Unga tar mer för givet att saker man konsumerar, alltifrån mat till boende, är klimatsmart. De förutsätter att någon annan redan tagit ansvaret. Dessutom är klimathotet fortfarande en fråga som är för långt bort från många ungas verklighet. Att så pass många äldre svarar att klimatsmart boende kommer bli status framöver tror jag beror på att de tänker utifrån ett ekonomiskt perspektiv, det är billigare att leva klimatsmart och det är något man i den äldre generationen har med sig sedan uppväxten, säger Katarina Graffman, doktor i antropologi.

- Att fler äldre tror att klimatsmarta boenden kommer att få hög status tror jag också handlar om att det kanske är lättare att ha ett längre tidsperspektiv ju äldre man blir. Det kan vara lättare att förstå att vissa klimatsmarta investeringar må kosta mycket idag men att de kommer att innebära stora besparingar på lång sikt Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det går att göra förändringar med inga, eller ganska små, medel. Såsom att sänka inomhustemperaturen med en grad eller att byta ut alla gamla ljuskällor till energieffektiva LED-lampor, säger Axel Wallin.

Om undersökningen

SBAB:s Komma hem-rapport, där svenskarna får svara på hur de ser på sitt boende och sin boendeekonomi, genomförs årligen. Vissa frågor i rapporten ställs varje år för att det ska vara möjligt att följa utvecklingen, medan andra frågor varierar. I år har exempelvis flera frågor ställts kring coronapandemin, i syfte att utröna om den har påverkat svenskarnas sätt att se på sitt boende och bostadsmarknaden i stort. Under hösten publiceras resultatet från rapporten i en serie artiklar på sbab.se.

Undersökningen genomfördes av strategi- och analysföretaget United Minds på uppdrag av SBAB, i syfte att kartlägga svenska befolkningens syn på boenderelaterade frågor. Svaren samlades in i en digital enkät med hjälp av webbpaneler under perioden 5–10 augusti 2020. Deltagarna bestod av ett representativt urval med avseende på kön, ålder och geografi. Totalt genomfördes 1017 intervjuer.

Ta del av hela undersökningen HÄR

Kontakter

Bilder

Om

SBAB Bank
SBAB Bank
Svetsarvägen 24
171 04 Solna

0771-45 30 00https://www.sbab.se/

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Sedan 2016 är Booli en del av SBAB. Antal bolånekunder uppgår till 283 000 och 365 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 juni 2020). Antal medarbetare (FTE) är 743. SBAB bidrar till bättre boende och boendeekonomi. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Debattartikel: Vad hände egentligen med småhusbyggandet?11.1.2021 07:00:00 CETPressmeddelande

Småhusbyggandet har minskat dramatiskt det senaste decenniet samtidigt som hyres- och bostadsrättproduktionen har ökat kraftigt. Vilka förklaringar finns? Är det en önskvärd utveckling sett till hur hushållen vill bo och vad säger egentligen forskningen? Om detta skriver Robert Boije, chefsekonom SBAB och Fredrik Kopsch, docent i fastighetsekonomi vid Lunds universitet, i en debattartikel i Dagens Nyheter idag.

Fallande lägenhetspriser i Stockholm men stigande i Malmö och Göteborg i december6.1.2021 07:00:00 CETPressmeddelande

Priserna på lägenheter föll i december i Storstockholm medan de fortsatte att stiga på småhus. I Storgöteborg och Stormalmö gällde det omvända på lägenheter respektive hus. Mest steg lägenhetspriserna i Stormalmö samtidigt som småhuspriserna föll tillbaka som mest i samma region. Bokslutet för hela 2020 gav markant stigande bostadspriser överlag - trots corona.

SBAB visar att boendeekonomi är jättekul i ny reklamserie27.11.2020 10:00:00 CETPressmeddelande

För tre år sedan lanserade SBAB konceptet ”Boendeekonomi är jättekul” och bjöd in till en fullsatt show i Globen med Sveriges humorelit. Året efter red Björn Gustafsson in på en vit häst i en rapmusikvideo som fick över 6,5 miljoner visningar på nätet. Nu fortsätter arbetet med att visa att boendeekonomi är jättekul i en ny reklamserie. Björn har lovat SBAB världens största digitala inflyttningsfest men har ännu ingenstans att bo. Idag släpps första avsnittet.

Massiv underproduktion av villor runt Sveriges storstäder – allra värst är det i Storstockholm26.11.2020 07:00:00 CETPressmeddelande

Det byggs för få villor i förhållande till efterfrågan i stora delar av Sverige. Värst är läget för villor i flera av Storstockholms kommuner men även i flera kommuner runt Göteborg och Malmö samt i Halmstad råder underskott. Däremot rör sig utvecklingen mot balans i flera av de kommuner och städer som har överskott av nya bostadsrätter, som i Järfälla och Uppsala. I kommuner som Täby, Kungälv, Uddevalla och Vänersborg går dock trenden mot ökande överskott av nya bostadsrätter. Detta visar SBAB Booli Housing Market Index (HMI) för kvartal 3.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum