Universeum

Framtidens transportlösningar på Universeum

Dela

På Framtidsdagen den 31 januari kommer 24 klasser presentera sina lösningar för hur vi ska transportera varor och människor på ett hållbart sätt i framtiden. Universeum fylls av cirka 600 deltagande elever samt representanter från akademin, näringslivet och politiken.

Elever i årskurs 7 och 8 visar upp sina transportlösningar för juryn.
Elever i årskurs 7 och 8 visar upp sina transportlösningar för juryn.

Media är välkomna till framtidsdagen på Universeum den 31 januari. Det finns även möjlighet att följa en klass, en projektpartner eller juryn inför och under framtidsdagen. Kontakta Eric Edblad, marknadschef, på 0722-07 00 03 eric.edblad@universeum.se eller Andreas Tärnvind, projektledare, på 031 33 56 487 andreas.tarnvind@universeum.se vid frågor eller önskemål.

Idag sker fler person- och varutransporter än någonsin tidigare i mänsklighetens historia. Men för att att det ska vara hållbart på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt plan behövs nya transportlösningar. I projektet Framtidens transporter är uppdraget för elever i årskurs 7 och 8 att skapa en hållbar transportlösning för år 2046. Ett innovativt sätt att transportera varor och/eller människor. Eleverna kommer också att få träffa representanter från akademin, näringslivet och politiken som får svara på frågor om framtidens transporter.

– Vi vill väcka engagemang, inspirera och intressera elever för hållbar utveckling och teknik redan i grundskolan. Samtidigt vill vi ge eleverna möjlighet att påverka samhällsutvecklingen och skapa ett forum för dialog , säger Andreas Tärnvind, projektledare för Framtida transporter på Universeum.

Under 12 veckor har eleverna jobbat med sina projekt i skolan och på Framtidsdagen ska de presenteras i Universeums foajé. Eleverna ställer ut sina modeller och presenterar sina framtidsvisioner. Bidragen bedöms av en jury bestående av experter från akademin, politiken och näringslivet. Klasserna tävlar om äran, 10 000 kronor och en övernattning på Universeum!

– Ett projekt som Framtida transporter är ett fantastiskt sätt att väcka ungdomars lust till kunskap. De är morgondagens beslutsfattare, innovatörer och forskare och här har vi chansen att skapa och ge näring till deras visioner, säger Kerstin Wernberg Appelström, programchef på Universeum.

Deltagande skolor

Guldhedsskolan

Nya Påvelundsskolan

Kullenskolan

Lindåsskolan

Johannebergsskolan Elyseum

Göteborgs högre samskola

Friskolan i Kärna

Victoriaskolan

Nova Montessoriskola

Vittra

Torpskolan Lerums kommun

Fiskebäcksskolan

Kullaviks Montessori

Program Framtidsdagen 31 januari på Universeum:

9.30–12.30 Mässa i foajén

11.15–12.20 Utmana experter

13.00 Prisutdelning

Projektpartner

Framtida transporter är ett samarbete mellan Universeum och Chalmers, Göteborgs Hamn, Göteborgs universitet, Hogia, SJ, Svensk Sjöfart, Trafikkontoret Göteborgs Stad samt Volvo.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Elever i årskurs 7 och 8 visar upp sina transportlösningar för juryn.
Elever i årskurs 7 och 8 visar upp sina transportlösningar för juryn.
Ladda ned bild

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum ligger vid Korsvägen, mitt i Göteborg. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vårt hus är fullt av upplevelser och lärmiljöer som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Med vetenskapen som grund och en pedagogik som engagerar utmanar vi människor att berika sina liv och agera för en hållbar värld.

Vi har över en halv miljon besökare varje år. Det gör oss inte bara till Nordens mest besökta science center och en av de tio mest besökta anläggningarna i Sverige, utan också till en viktig kraft i samhället. Tillsammans med våra grundare och samarbetspartner stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum