Linköpings kommun

Från försörjningsstöd till sysselsättning

Dela

Arbetsmarknaden i Linköping är god och arbetslösheten låg, men det finns grupper som fortfarande har mycket svårt att få jobb. För att bryta trenden för de som står längst ifrån ett arbete presenteras nu åtgärder för fler ska kunna gå från försörjningsstöd till sysselsättning.

För att locka fler att bli till exempel barnskötare kommer Linköpings kommun erbjuda utbildning tillsammans med praktik.

Linköping är en välmående kommun med låg arbetslöshet. Samtidigt som ungdomsarbetslösheten sjunker och företagen har svårt att rekrytera rätt medarbetare biter sig arbetslösheten fast i vissa grupper. Det gäller framförallt fyra grupper med personer som fortfarande har svårt att få arbete:

  • Är äldre än 55 år
  • Saknar gymnasial utbildning
  • Har någon form av funktionsnedsättning
  • Har utomeuropeisk bakgrund

Tillsammans med Arbetsförmedlingen påbörjas nu ett arbete från kommunens sida att sluta lokala överenskommelser för att nå dessa grupper.

– Linköping ska vara en stad där vi håller ihop. Att det idag finns hushåll där ingen av de vuxna går till jobbet förstärker utanförskapet. Vi behöver bryta mönster och säkerställa att alla som växer upp i Linköping ser utbildning och jobb som något naturligt. Minst en förälder i varje familj ska gå till jobb, utbildning eller praktik, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Samverkan mellan kommun, näringsliv och fack är en framkomlig väg för att möta kompetensbristen. Genom att arbeta tillsammans kan man hitta gemensamma lösningar för att förkorta tiden för etablering och underlätta inträdet på arbetsmarknaden. Det är framförallt inom bygg, handel samt hotell och restaurang där kommunen vill ingå som en part i ett gemensamt arbete för att få fler i arbete.

– Ett av våra viktigaste mål är att halvera etableringstiden för nyanlända. Idag tar det uppåt sju år att ta sig in på arbetsmarknaden och det är ett stort slöseri med människors tid och energi. I samverkan med företagen inom bygg, handel, hotell och restaurang kan vi ge fler chansen till egen försörjning, säger Christer Mård (L), kommunalråd.

Många av välfärdsyrkena lider av personalbrist och brist på utbildad personal. Bara i Linköpings kommun behöver det anställas 1000 nya medarbetare varje år. För att locka fler till yrken som barnskötare och undersköterska kommer kommunen erbjuda utbildning tillsammans med praktik. Samtidigt satsas det på handledare för att avlasta verksamheterna och göra det möjligt att ta emot fler.

– Genom introduktionsanställningar och praktik inom den kommunala verksamheten får människor som står långt från arbetsmarknaden möjlighet till jobb, samtidigt som vi höjer kvaliteten i välfärden, säger Nils Hillerbrand (MP), kommunalråd.

Totalt satsas nu 28 miljoner för att öka sysselsättningen.

För ytterligare information kontakta kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S), telefon 0722-40 07 40, kommunalråd Nils Hillerbrand (MP), telefon 0703-62 62 40, eller kommunalråd Christer Mård (L), telefon 013-20 58 22.

Linköping har 155 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum