Från krigets Ukraina till sommarturné i Sverige

Dela

Artisten J Scope var aktuell med den ukrainska motsvarigheten till Melodifestivalen, sedan kom kriget. Han tvingades fly och hamnade i svenska Västervik. Nu ger han sig ut på sommarturné ihop med studieförbundet NBV.

J Scope.
J Scope.

–Jag har bott i Ukraina i mer än 16 år och nu är jag här i Sverige. Genom min musik vill jag bidra till sammanhållning och glädje till alla som flytt från Ukraina. Det är en tuff tid som vi från Ukraina går igenom, men vi gör det tillsammans, säger J Scope.  

I början av året var J Scope en av de som valts ut att tävla i Ukrainska melodifestivalen, men i stället för att tävla tvingades han fly med sin familj, via Polen och sedan till Sverige och Västervik. Under våren har han turnerat på asylboenden i Småland för att sprida glädje bland dem som gjort en liknande resa. 

Nu gör J Scope gemensam sak tillsammans med NBV och åker ut på en sommarturné i södra Sverige. Turnén omfattar åtta konserter och premiären sker i Malmö den 16 juni.  

Det här är så häftigt! Att vi som studieförbund kan möjliggöra kultur för människor på flykt är fantastiskt. Att vi kan bidra med glädje under en svår tid känns otroligt positivt, säger Emelie Enlund, verksamhetsstrateg på NBV.


Om turnén
Turnépremiär i Malmö den 16 juni 2022 kl. 18.30  på Ystadsvägen 44. Konserten är kostnadsfri.

Om NBV 
NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, bedriver folkbildningsverksamhet över hela Sverige. Vi är landets äldsta studieförbund med mer än 120 års erfarenhet av folkbildning. Vår verksamhet bidrar till att människor fritt och frivilligt deltar i folkbildningsverksamhet som i sin tur stärker och utvecklar demokratin, och bidrar till det livslånga lärandet. 

Om J Scope 
J Scope, Folajin Oyedamola Jerry, flyttade som 16-åring från Nigeria till Ukraina. När kriget bröt ut flydde han tillsammans med sin familj till Polen och vidare mot Sverige. Idag bor han och familjen i Västervik. Han skulle medverkat i melodifestivalen i Ukraina med låten "Love & Hate" men sen kom kriget. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

NBV
NBV
Gammelgårdsvägen 38
112 97 Stockholm

0733 72 63 02http://www.nbv.se

Där människor och idéer växer.

NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, bedriver folkbildningsverksamhet över hela Sverige. Vi är landets äldsta studieförbund med mer än 120 års erfarenhet av folkbildning. Vi lägger särskild vikt vid frågor som handlar om nykterhet, demokrati och föreningsliv. NBVs verksamhet växer och når fler deltagare. De senaste fyra åren har verksamheten ökat med ca 50 procent.

NBV är partipolitiskt neutralt och religiöst obundet och har en historia som sträcker sig tillbaka till 1894 då IOGT:s studieförbund bildades.

Följ NBV

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från NBV

Folkbildning - en central del av public service14.5.2020 10:43:00 CEST | Pressmeddelande

Utan folkbildningen, som växte fram i början av 1900-talet, hade vi kanske inte haft public service såsom det ser ut idag. Visste du att den folkbildande aspekten än idag är en helt central del av public service? Om inte annat står det helt klart att så är fallet för den som tar del av 2019 års proposition till riksdagen om framtidens public service, där arbetet med demokrati och folkbildning framhålls som de grundläggande uppdragen. I propositionen står bla: ”Enligt sändningstillstånden ska alla tre programföretagens utbud som helhet präglas av folkbildningsambitioner. /…/ Liksom kommittéen och remissinstanserna anser regeringen att folkbildning fortsatt bör vara en central del av public service-uppdraget.” Journalisten Christina Jutterström har i Dagens Arena också framhållit folkbildningens förhållande till public service. Hon skriver att hon, då hon var VD för Sveriges Television, brukade hävda att public service-företagen i hög grad bidragit till att Sverige har ett bildat folk. V

NBVs förbundsrektor får scouternas hederspris28.4.2020 11:07:00 CEST | Pressmeddelande

NBVs förbundsrektor Göran Hägerdal fick igår ta emot det ärofyllda priset Bronsvargen. Det är scoutrörelsens högsta utmärkelse som utdelas av Världsscoutkommittén såsom erkänsla för individuellt enastående arbete för scoutrörelsen. Utmärkelsen är också den enda som utdelas av Världsscoutkommittén. Priset har delats ut till svenskar nio gånger, varav två är i livet: vår kung Carl XVI Gustaf och Bertil Tunje. Göran Hägerdal har varit engagerad inom scoutrörelsen sedan 1974. – Det här priset betyder mycket för mig, säger Göran Hägerdal. Jag är stolt och glad men känner också en stor ödmjukhet. Det är viktigt att framhäva att det finns en mängd människor som står bakom. Jag ser utmärkelsen som en symbol för det arbete vi har gjort tillsammans! Motivering: “Göran Hägerdal has dedicated a lifetime of service to Scouting for 45 years starting as a Cub Scout in 1974. Involved in national and worldlevels of Scouting. Göran has been involved and instrumental in many initiatives. Some of these in

Minnesdag för krigets offer7.2.2020 12:57:00 CET | Pressmeddelande

I år är det 25 år efter de våldsamma folkmorden i Bosnien och Hercegovina (1992-1995). Detta vill Bosniska föreningen i Borås tillsammans Bosniskhercegoviska svenska kvinnoförbundet och Studieförbundet NBV hedra genom en minnesdag. Programmet heter ”Sanningen må berättas”, 25 år efter. – Vår organisation vill skapa en mötesplats för kvinnor som varit krigsoffer och som är beredda att vittna om sina egna krigserfarenheter, säger Almedina Sacic, ordförande i BHSKF. Almedina Sacic förklarar varför minnesdagen heter just Sanningen må berättas: – De flesta av oss som kom som flyktingar till Sverige har upplevt kriget. Många har blivit misshandlade och våldtagna. Men det är fortfarande många människor som tror att vi överdriver när vi berättar vad vi varit med om. Nu vill vi lyfta fram våra berättelser, vår sanning. - Varje år har vi haft en minnesdag för Srebrenica, säger Almedina. Vi har också haft Vitabandsdagen i maj. Men det är första gången vi har en minnesdag som riktar sig till kvinn

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum