Svenska kyrkan

Från måndag kan du rösta i kyrkovalet

Dela

Nu har röstkorten skickats ut till de 5,2 miljoner röstberättigade i kyrkovalet, som äger rum den 17 september. På måndag 4 september börjar förtidsröstningen som kan ske var man än befinner sig i landet, till och med valdagen.

Från och med måndag 4 september är det möjligt att förtidsrösta i kyrkovalet. Foto: Johan Nilsson.
 

Röstberättigad är den som är medlem i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år. På röstkortet som nu har skickats till alla röstberättigade finns uppgifter om vilka val du har rätt att rösta i, vilken vallokal du ska rösta i och vilka öppettider som gäller. Röstkortet finns översatt till många olika språk.

Nytt för årets kyrkoval är en kartfunktion på webben, som visar alla platser i landet där du kan förtidsrösta inför och på valdagen.

”Med din röst kan du påverka kyrkofullmäktige som styr inriktningen på verksamheten i din församling där du bor. Du kan påverka stiftsfullmäktige som styr inriktningen på verksamheten i ditt stift, och du kan påverka kyrkomötet som styr förutsättningarna för Svenska kyrkans verksamhet i både Sverige och utlandet”, säger Karin Perers, ordförande i kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Läs hela intervjun med Karin Perers här.

Allt om kyrkovalet finns på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval

Länkar

Fakta
För att kunna rösta i kyrkovalet ska du vara medlem i Svenska kyrkan och fylla 16 år senast på valdagen. Röstlängden baseras på uppgifter hämtade ur kyrkobokföringen 30 dagar före valdagen. För kyrkovalet 2017 betyder det att uppgifter om medlemskap ska ha registrerats senast den 18 augusti.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum