Svenska kyrkan

Från måndag kan du rösta i kyrkovalet

Dela

Nu har röstkorten skickats ut till de 5,2 miljoner röstberättigade i kyrkovalet, som äger rum den 17 september. På måndag 4 september börjar förtidsröstningen som kan ske var man än befinner sig i landet, till och med valdagen.

Från och med måndag 4 september är det möjligt att förtidsrösta i kyrkovalet. Foto: Johan Nilsson.
 

Röstberättigad är den som är medlem i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år. På röstkortet som nu har skickats till alla röstberättigade finns uppgifter om vilka val du har rätt att rösta i, vilken vallokal du ska rösta i och vilka öppettider som gäller. Röstkortet finns översatt till många olika språk.

Nytt för årets kyrkoval är en kartfunktion på webben, som visar alla platser i landet där du kan förtidsrösta inför och på valdagen.

”Med din röst kan du påverka kyrkofullmäktige som styr inriktningen på verksamheten i din församling där du bor. Du kan påverka stiftsfullmäktige som styr inriktningen på verksamheten i ditt stift, och du kan påverka kyrkomötet som styr förutsättningarna för Svenska kyrkans verksamhet i både Sverige och utlandet”, säger Karin Perers, ordförande i kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Läs hela intervjun med Karin Perers här.

Allt om kyrkovalet finns på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval

Länkar

Fakta
För att kunna rösta i kyrkovalet ska du vara medlem i Svenska kyrkan och fylla 16 år senast på valdagen. Röstlängden baseras på uppgifter hämtade ur kyrkobokföringen 30 dagar före valdagen. För kyrkovalet 2017 betyder det att uppgifter om medlemskap ska ha registrerats senast den 18 augusti.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum