Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Från ”orten” till riksdagen – Robert Hannah debuterar som författare

Dela

Han växte upp i ett miljonprogramsområde och tog som ”förortens röst” fajten mot Sveriges makthavare och kryssade sig in i Sveriges riksdag. Nu släpper riksdagsledamoten Robert Hannah (L) sin debutbok Potatisskallen – om hedersförtryck, kulturkrockar och hur det är att växa upp med en ständig känsla av utanförskap.

En potatisskalle är en ung, svensk medborgare och andra generationens invandrare, född i Sverige men av utländska föräldrar. Uppväxta i Sverige men inte accepterade vare sig av de etniska svenskarna eller i den egna folkgruppen. Riksdagsledamoten Robert Hannah (33 år) vet hur det är att vara en potatisskalle. Han växte upp i Göteborg, men serverades inga ”goa” räkmackor, utan fick i stället sin beskärda del av intolerans, kulturell kontroll och kriminalitet. Det handlar om ett annat Sverige där helt andra regler gäller; ett parallellt samhälle vi ofta hör talas om på nyheterna men som man sällan besöker.

I det Sverige där jag växte upp kände jag och mina vänner många kriminella men inga poliser eller politiker. Man är tvungen att vara Pippi Långstrump-stark för att hävda sina rättigheter i områden med förfallna hus och dåliga skolor. Där rättsstaten svikit och låtit kriminella nätverk och religiösa moralpoliser ta över, berättar Robert.

– Vi växte upp bland mustaschprydda, konservativa gubbar i glansiga polyesterskjortor och etniskt svenska lärare som ofta var kulturrelativister och gärna tittade bort när elever drabbades av hedersförtryck. Vi var kids som alla försökte balansera den stora kulturkrocken mellan det som förväntades av oss hemma och alla de rättigheter skolan lärde oss att vi hade, berättar Robert vidare.

En uppväxt av det här slaget väcker vrede och Robert var länge arg över orättvisan i att inte få samma möjligheter som andra unga svenskar; att behandlas som en andra klassens medborgare och inte ses som en självklar del i det svenska samhället. Som ung ville han egentligen slå folk på käften men valde i stället att slå alla med häpnad. Han använde sitt starkaste vapen – sin hjärna och vreden över orättvisan – för att slå sig fram.

- Med Potatisskallen vill jag öppna ögonen på folk och förändra. Det pratas mycket om ungdomar från orten men de historier vi hör handlar främst om offer, kriminella och toppresterande idrottare – inte om oss som använder vårt intellekt, vår hjärna för att ta oss vidare, säger Robert vidare.

Potatisskallen är inte en självbiografisk bok men Robert har hämtat inspiration från de människor han mött under sin uppväxt och på vägen mot en av de 349 platserna i Sveriges riksdag. Det är en berättelse om resan från orten till maktens korridorer och vad som formar de unga som växer upp i dagens miljonprogram. Språket är rakt och hårt men samtidigt nära och kärleksfullt. Boken ger en unik insyn i hur nära en miljon svenskars vardag och familjestrukturer ser ut.

Sedan valet 2014 sitter Robert i riksdagen bland landets mäktigaste personer men enligt honom själv är det här bara början på en ny resa – mot ett mer jämlikt och tolerant samhälle.

Kort sammanfattning - Potatisskallen

Robert Hannahs mångfasetterade debutroman är en berättelse om verklighetens Sverige för många unga svenskar med utländsk bakgrund och handlar bland annat om hedersvåld, utanförskap och svenskhet.

Ungdomarna passar varken in i ”orten” i Göteborg, där deras stil och intressen krockar med de normer som deras familjer lever efter, eller utanför orten, där de behandlas annorlunda eftersom de alla har utländsk bakgrund.

Robert är den duktige killen med assyrisk bakgrund som försöker använda sin hjärna istället för sin näve för att bekämpa orättvisor. Noor är en kaxig tjej med somaliska rötter som drömmer om att bli Sveriges Lauryn Hill – men hennes dröm går stick i stäv med familjens syn på hur en god flicka ska vara. Samer, som är arab, är en riktig livsnjutare men måste till varje pris måste dölja sin dragning till män.

Noor, Samer och Robert är ”potatisskallar” - unga svenskar som är födda och uppväxta i Göteborgs förorter med föräldrar som har utländsk bakgrund. De lever i en ständig kulturkrock och passar inte in i samhällets normer – de bryter mot vad som är accepterat inom den egna folkgruppen och ses som ”svartskallar” av de etniska svenskarna.

Datum: Potatisskallen släpps på Bokförlaget Nona den 24 september.
Pris:Ca165 kr
 
För intervjuförfrågningar vänligen kontakta:
Liza Skoglund, Balodis PR, liza@balodis.se, 0723-50 92 22
 
För recensionsexemplar vänligen kontakta:
Jiwar Roshan, Bokförlaget Nona, jiwar@tukanforlag.se, 031-10 20 25

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Tukan förlag/Bokförlaget NoNa
Tukan förlag/Bokförlaget NoNa
Örlogsvägen 15
426 71 Västra Frölunda

031-10 20 25http://www.tukanforlag.se

I den romerska mytologin finns en ödesgudinna vars uppgift är att spinna livets tråd. Hennes namn är Nona – ett passande namn på vårt förlag vars röda tråd är starka skildringar av fängslande livsöden. Vissa är sanna. Andra inte. De återges i såväl romaner som biografier och memoarer, men de är alla berättelser du bär med dig långt efter att boken är slut.

Följ Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Formgivaren Oscar Kylberg debuterar som barnboksförfattare17.9.2019 07:45:00 CESTPressmeddelande

Formgivaren Oscar Kylberg är känd som ena halvan av designduon Bernadotte & Kylberg som han driver tillsammans med Carl Philip Bernadotte. Tillsammans har de vunnit flera prestigefyllda internationella priser för sin design. I september debuterar Oscar som barnboksförfattare med boken ”Walther & det magiska ordet”. En bok som Oscar både har illustrerat och skrivit. Berättelsen handlar om hans son Walther och är skapad i ett samarbete mellan far och son.

Dörte Hansen kommer till bokmässan12.9.2019 07:07:06 CESTPressmeddelande

Dörte Hansen är en av Tysklands mest omtyckta och bäst säljande författare. Hon är just nu dubbelt aktuell: nya boken Middagstimmen släpps på svenska i september och hon gör sitt första officiella författarbesök i Sverige i samband med bokmässan. Dörte Hansen är en av bokmässans speciellt inbjudna gäster och kommer att delta i två seminarier. Efter besöket i Göteborg kommer hon även att resa till Stockholm.

Han obducerade prinsessan Diana och terroroffer från 11 september29.8.2019 11:14:04 CESTPressmeddelande

Richard Shepherd avslöjar de dödas hemligheter. Han är en av världens främsta rättsläkare och tog hand om såväl prinsessan Diana som terroroffer från 11 september. Men ofta är det de mindre kända historierna som är de mest gåtfulla – ibland rent av bisarra. Varje obduktion är som en deckargåta. Richard Shepherds bok Onaturlig död är en fascinerande och känslomässigt gripande skildring om hans yrkesgärning och liv … bland de döda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum