Dramaten

Från Selma till Svetlana – Dramaten hyllar de kvinnliga nobelpristagarna i litteratur

Dela

I ett samarbete med flera bokförlag hyllar Dramaten de fjorton kvinnor som genom åren tilldelats Nobelpriset i litteratur. Medverkar gör författarna Athena Farrokhzad, Aris Fioretos, Agnes Lidbeck och Sara Stridsberg tillsammans med skådespelare från Dramatens ensemble. Livemusik av och med Annika Norlin. Den 9 december på Lilla scenen.

Från Selma Till Svetlana. Foto: Stockphoto
Från Selma Till Svetlana. Foto: Stockphoto

Den första kvinnliga nobelpristagaren i litteratur var Selma Lagerlöf år 1909 och den senaste var Svetlana Aleksijevitj år 2015. Under tiden däremellan har priset i tur och ordning gått till: Grazia Deledda (1926), Sigrid Undset (1928), Pearl Buck (1938), Gabriela Mistral (1945), Nelly Sachs (1966), Nadine Gordimer (1991), Toni Morrison (1993), Wislawa Szymborska (1996), Elfriede Jelinek (2004), Doris Lessing (2007), Herta Müller (2009) och Alice Munro (2013).

I år, när inget nobelpris i litteratur delas ut, har flera av de stora bokförlagen gått samman om att istället uppmärksamma priset genom att publicera verk av alla dessa fjorton kvinnor. I samband med detta bjuder Dramaten in till en kväll för att hylla och lyfta dem.

De medverkande författarna Athena Farrokhzad, Aris Fioretos, Agnes Lidbeck och Sara Stridsberg kommer bland annat att hålla var sitt tal till sin favorit bland pristagarna – vem det är avslöjas inte förrän på scenen. Från Dramaten medverkar skådespelarna Reine Brynolfsson, Irene Lindh, Hannes Meidal, Ingela Olsson, Nina Zanjani med uppläsningar ur de prisade författarnas verk. Kvällens moderator är Anneli Dufva. Livemusik av och med Annika Norlin.

Den historiska författarträffen ges inom ramen för Dramaten& i samarbete med Albert Bonniers förlag, Forum, Modernista, Wahlström & Widstrand, Ellerströms, Ersatz, Atlas och Norstedts.

Från Selma till Svetlana – Dramaten hyllar kvinnliga Nobelpristagare i litteratur, den 9 december på Lilla scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Från Selma Till Svetlana. Foto: Stockphoto
Från Selma Till Svetlana. Foto: Stockphoto
Ladda ned bild
Porträtt kvinnliga Nobelpristagare. Ill: Kristin Lidström
Porträtt kvinnliga Nobelpristagare. Ill: Kristin Lidström
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatenstjärnorna på Slottsteatern22.3.2019 08:30:00 CETPressmeddelande

Dramaten och Drottningholms Slottsteater samarbetar i höst. Johan Rabaeus och Andreas T. Olsson kommer att spela Beethoven och hans brorson i den nyskrivna pjäsen Dövheten av Niklas Rådström, med urpremiär den 5 september på Drottningholmsteatern. På den historiska scenen bjuder skådespelarna tillsammans med en stråkkvartett från Drottningholmsteaterns orkester på humor, värme och musik. Biljetter släpps i dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum