SEAT Sverige

Från tillverkning av bilar till respiratorer

Dela

SEAT ställer tillfälligt om produktionslinan för SEAT Leons framvagn för att istället tillverka automatiserade respiratorer till den spanska sjukvården.

  • SEAT samarbetar med den spanska sjukvården genom att tillverka automatiserade respiratorer med modifierade motorer från vindrutetorkare

  • 150 anställda från flera områden inom företaget har arbetat fram den slutgiltiga modellen efter att först ha utformat 13 prototyper på bara en vecka

  • Respiratorn genomgår för närvarande utförliga tester som en del av godkännandeprocessen

Martorell, 30 mars 2020. Produktionslinan för SEAT Leon på anläggningen i Martorell är näst intill oigenkännlig. Idag tillverkas inte längre bilar, istället tillverkar man respiratorer för att stötta sjukvården mitt i den pågående COVID-19 krisen. Från produktion av bilar till respiratorer på rekordtid är resultatet av det intensiva arbetet hos de många anställda inom SEAT och en mycket kraftfull drivkraft: solidaritet. ”Motivationen för alla som deltar i detta projekt är att vi med vår kunskap kan massproducera utrustning som räddar liv”, förklarar Nicolás Mora från SEATs Produktionsanläggning i Martorell. 

Ett viktigt initiativ. Sedan början av Covid-19 utbrottet inledde SEAT flera initiativ för att bekämpa spridningen av viruset. Framförallt fokuserade man på att producera material och enheter med hög efterfrågan inom sjukvården, exempelvis respiratorer. Ett team av ingenjörer arbetade intensivt med att utforma flera prototyper, totalt 13 stycken, tills de kom fram till den slutgiltiga modellen.

Vindrutetorkaren en avgörande del. Projektet tar form med delar från en växellåda utvecklad av SEAT och en modifierad vindrutetorkarmotor. Målsättningen var att göra respiratorer av högsta kvalitet, och resultatet är OxyGEN. Designad tillsammans med Protofy.XYZ och monterad i SEATs fabrik. 

Omställning av produktionslinan. 150 anställda från olika områden i verksamheten har bytt ut sina vanliga arbeten för att istället sätta ihop respiratorer där delar av SEAT Leon brukade produceras. "Att ta en produktionslina som tillverkar hjälpramar, en bildel, och anpassa den till att tillverka respiratorer har varit en lång, svår process som involverar många delar av företaget och vi lyckades göra det på en rekordtid på en vecka", säger Sergio Arreciado från avdelningen för processteknik på SEAT. Varje respirator har mer än 80 elektroniska och mekaniska delar och genomgår en noggrann kvalitetskontroll med ultraviolett ljussterilisering.

Kvalitetstest. För närvarande genomgår respiratorn utförliga tester som en del av godkännandeprocessen. Samtidigt fortgår arbetet vid produktionslinan tack vare de många anställda som outtröttligt arbetar med detta projekt. "Bara vetskapen om att vi försökt hjälpa till att rädda ett liv gör allt arbete mödan värt", säger Francesc Sabaté från R&D på SEAT.

Gemensam insats. Resultatet av detta projekt hade aldrig varit möjligt utan de anställdas solidaritet och samarbetet med flera engagerade företag och enheter som SEAT vill tacka, ett särskilt tack riktas till den spanska läkemedels- och hälsovårdsmyndigheten.

Samarbetande företag och enheter.

Protofy.XYZ
CMCiB
University of Barcelona
Recam Laser
Doga Motors
Luz Negra
Ficosa
Bosch
IDNEO
Secartys
LCOE

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

SEAT Sverige
SEAT Sverigehttp://www.seat.se

SEAT är det enda bilföretag som designar, konstruerar, tillverkar och marknadsför sina bilar i Spanien. Det multinationella företaget, som ingår i Volkswagen-koncernen, har sitt huvudkontor i Martorell (Barcelona), exporterar 81% av sina bilar och är verksamt i fler än 75 länder. 2019 sålde SEAT 574.100 bilar (den högsta siffran i företagets 70-åriga historia) och redovisade en vinst efter skatt på 346 miljoner euro samt en rekordomsättning på över 11 miljarder euro.

Under 2019, allokerade SEAT 1.259 miljarder euro för att accelerera sitt investeringsprogram, främst för utveckling av nya eldrivna modeller. För sitt engagemang mot klimatförändringarna och för utfasningen av fossila bränslen, har SEAT i tillägg till detta avsatt 27 miljoner euro för investeringar i hållbara initiativ och arbetar också med en ambitiös miljöstrategi, ”Move to Zero”, vars mål är att till 2030 helt ha utraderat Martell-fabrikens klimatavtryck.

SEAT har fler än 15.000 anställda och tre produktionsanläggningar – Barcelona, El Prat de Llobregat och Martorell, där de mycket populära modellerna Ibiza, Arona och Leon tillverkas. Dessutom tillverkas Ateca i Tjeckien, Tarraco i Tyskland, Alhambra i Portugal och Mii electric, SEATs första helt eldrivna bil, i Slovakien.

Följ SEAT Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SEAT Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum