Från Tollered till Färjenäs – nu flyttar de första träden tillbaka till staden
Under vecka 4 började de första träden som flyttats på grund av arbetena med Västlänken att flytta tillbaka till Göteborg, från sin tillfälliga vistelse på en plantskola i Tollered. Träden flyttades under hösten 2017 och våren 2018, och de har vuxit så det knakar.
– Totalt har vi flyttat 327 träd som berörts av Västlänkens arbeten vid Centralen, Kvarnberget, Haga och Korsvägen. Av dessa har 200 sedan flytten huserat på plantskolan i Tollered. Träden har mått bra och har fått kontinuerlig skötsel och översyn. De har växt mer än beräknat, säger Örjan Stål, landskapsingenjör med specialisering på mark- och trädfrågor.
Trädens nya hemvist blir Färjenäsparken, vid foten av Älvsborgsbron på Hisingen, som Göteborgs stad under 2021 fortsätter att utveckla till en stadspark för evenemang och rekreation. Totalt ska ett 40-tal träd flyttas till parken och bland dem finns både lind, ek, oxel, hästkastanj, körsbär och ask. Träden flyttas med hjälp av mobila trädflyttningsmaskiner som är anpassade efter trädens rotsystem. Skötsel och kontroll av träden efter en flytt är mycket viktigt.
– När det gäller återplantering så ska träden få tillfredställande växtbäddar på den nya växtplatsen, likt dem som träden haft i Tollered. Det viktigaste för att träden ska klara av en återflytt är skötseln, att träden får tillräckligt med vatten efter en flytt är A och O, säger Örjan Stål.
– Trafikverket ansvarar för etableringsskötseln på plats i Färjenäsparken fram till augusti 2025, säger Mira Ovuka Andersson, ansvarig miljö Västlänken och Olskroken planskildhet.
Det är samma entreprenör som ansvarade för de förberedande arbetena och flytten som står för etableringsskötseln, vilket ger kontinuitet i arbetet.
Sedan 2014 har Göteborgs stad och Trafikverket inventerat cirka 1 500 träd i gatu- och parkmiljö för att få en överblick över trädens hälsa, ålder och art. Man har också undersökt trädens rotsystem och rötternas hälsa.
I och med planerade stadsutvecklingsprojekt kommer stora områden längs med Västlänkens sträckning att se annorlunda ut i framtiden. Därför kommer det inte att vara möjligt att ersätta alla träd på samma plats, många träd får en annan plats i staden. Tillsammans med Göteborgs Stad arbetar Trafikverket med att hitta lämpliga platser för nyetablering och att återställa parker och andra grönytor som påverkas.
Läs mer om Färjenäsparkens utveckling: stadsutveckling.goteborg.se/farjenasparken
Kontakter
För ytterligare information:
Örjan Stål, 070-6578424, orjan.stal@trafikverket.se
Mira Ovuka Andersson, 010-123 23 36, mira.andersson-ovuka@trafikverket.se
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00
Om
Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.
Följ Trafikverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trafikverket
I sommar får Jämtland bättre vägar19.4.2021 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Sommaren närmar sig och det innebär att Trafikverket snart drar igång arbetet med att förbättra vägarnas beläggning på många håll i Jämtland.
I sommar får Västernorrland bättre vägar19.4.2021 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Sommaren närmar sig och det innebär att Trafikverket snart drar igång arbetet med att förbättra vägarnas beläggning på många håll i Västernorrland.
I sommar får Dalarna bättre vägar19.4.2021 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Sommaren närmar sig och det innebär att Trafikverket snart drar igång arbetet med att förbättra vägarnas beläggning på många håll i Dalarna.
Rekordlångt godståg provkörs mellan Tyskland och Sverige17.4.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Att öka kapaciteten för godstransporter på järnväg är angeläget. Därför provkörs, lördag 17 april, ett 835 meter långt godståg, på sträckan Maschen–Malmö. Längre tåg ger möjlighet till ökad last vilket bidrar till en hållbar och attraktiv godstrafik på järnväg.
Kraftsamling för säkrare mc-trafik14.4.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Inför årets mc-säsong stärker körkortsmyndigheterna och utbildarna samarbetet. Gemensam information om utbildning och prov ska bidra till ökad trafiksäkerhet. Blivande mc-förare och de som har körkort ska förstå det livsviktiga med att vara en tänkande och säker förare.
Två nya trafiksäkerhetskameror i Gävle ska rädda liv6.4.2021 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Nu sätter Trafikverket upp två nya trafiksäkerhetskameror längs väg 509 vid Sälgsjön i Gävle. Syftet är att människor inte ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken.
Nya trafiksäkerhetskameror på väg 2022 Lilla Edet ska rädda liv1.4.2021 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Mellan 5 april och 18 april sätter Trafikverket upp två nya trafiksäkerhetskameror på väg 2022 (Göteborgsvägen) vid Lunnareberget, Lilla Edet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum